Noul sarcofag care oprește răspândirea radioactivității de la Cernobîl, pus în funcțiune VIDEO

Sarcofag care oprește radioactivitatea de la Cernobăl, pus în funcțiune

Un nou sarcofag care ajută la acoperirea deșeurilor radioactive de la Cernobîl a ajuns. Acesta a fost pus în funcțiune în mod oficial și plasat sub controlul autorităților.

Nou sarcofag care acoperă radiațiile de la Cernobîl, pus în funcțiune

Autoritățile au făcut publică vestea noului sarcofag ce va acoperi deșeurile radioactive de la reactorul distrus în accidentul nuclear de la Cernobîl. Ucraina a fost martora unuia dintre cele mai grave accidente nucreale din istoria lumii, dar acum nu mai sunt motive de teamă. Noul sarcofag a fost oficial pus în funcțiune și este în controlul autorităților, relatează AFP.

Explozie la cerntrala nucleară de la Cernobîl
Explozie la cerntrala nucleară de la Cernobîl, cauza a nenumărate morți

Acesta a fost construit de consorțiul Novarka, asocierea grupurilor Bouygues și Vinci. Are 108 metri înalțime, 36.000 de tone și a fost realizat încă din 2016, dar a fost finalizat în 2018. Sarcofagul trebuie să asigure securitatea șantierului preț de 100 de ani.

Explozie de la Cernobîl, greșeala care a adus morți nenumărate
Explozie de centrala nucleară din Cernobîl, greșeala care a adus morți nenumărate

Costul sarcofagului este de 1,5 miliarde de euro, fiind finanțat de Banca Europeană pentru reconstrucție și dezvoltare și comunitatea internațională. ”Este o nouă etapă pentru transformarea Cernobîlului într-un mediu sigur și fără pericol”, a transmis BERD într-un comunicat.

„Creată prin eforturile a zeci de țări „

”Astăzi, primim cheile instalației, creată prin eforturile a zeci de țări pentru a proteja întreaga planetă și umanitate de contaminarea radioactivă”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent la ceremonia oficială.

În anul 2005, conform unui raport realizat de ONU, s-au estimat un total de 4.000 de decese confirmate sau care sunt pe cale să se întâmple în cele trei țări are au fost afectate de explozia centralei nucleare din Ucraina. La doar un an, Greenpeace a estimat că tragedia a provocat decesul a nu mai puțin de 100.000 de oameni. Autoritățile ducrainiene au raportat în anul 1988 moartea de 12.5000 de persoane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI