Există un risc imens la care te expui dacă alegi să consumi cartofi verzi. Specialiștii atrag atenția tuturor cu privire la cartofii care se mai strecoară printre cei copți și la care trebuie să avem grijă.
Cartofii noi se numără printre cele mai delicioase delicatese ale primăverii. Mulți îi preferă la cuptor sau făcuți în untură, la ceaun, alături de pătrunjel și usturoi verde. Ce poate să fie mai gustos? Cu toate astea, trebuie ca cei care îi adoră să aibă grijă la legumele care se strecoară printre cele coapte și bune de consum.
Cei cu pete verzi sunt considerați un pericol. Cei din urmă conțin o substanță otrăvitoare care se găsește de fel în frunzele și fructele acestor legume în care ei se dezvoltă în pământ, la rădăcină, dar ea nu trebuie să se regăsească într-o concentrație atât de mare.
În anumite condiții, solanina ajunge și la cartofii comestibili și se arată pe cei care rămân verzi. Același lucru este valabil și la roșii și castraveți. De aceea nu e indicat să mâncăm roșiile verzi, gogonelele, decât dacă sunt murate sau preparate într-un fel anume.
Ele pot avea o anumită concentrație de solanină care poate provoca tulburări gastrice, crampe și char și amețeli. Solanina poate cauza moartea unui adult dacă este consumată într-o cantitate de peste 1.5 kg, timp în care câteva grame pot provoca disconfort în zona stomacului. Mai mult decât atât, solanina e solubilă în apă și în ulei încins.
„Expunerea la soare creşte nivelul solaninei Cartofii secretă în mod natural solanină atunci când sunt afectaţi de boli, de dăunători, sau chiar atunci când sunt lezaţi din greşeală în timpul culesului. Mai mult decât atât, atunci când sunt expuşi la soare, nivelul acestei substanţe toxice creşte, făcând cartofii verzi şi otrăvitori pentru consum.
Gustul devine amar Creşterea nivelului de solanină se poate remarca prin schimbarea culorii tuberculilor în verde (datorată clorofilei), dar şi prin modificarea gustului, care devine amar. Conţinutul de solanină este direct proporţional cu culoarea verde a cartofilor, astfel că aceştia trebuie curăţaţi foarte bine de stratul verde, care se aruncă, păstrându-se doar părţile care au culoarea normală”, arată topremediinaturiste.ro.