România, în trecut, era o țară eminamente agrară, cu exporturi considerabile pe toate piețele de gen. ”Grânarul Europei”, cum i se mai spunea, alimenta cele mai importante piețe agrare din lume, încasările fiind unele record. Chiar și în perioada comunistă, România exporta de la cereale și până la banalii cartofi către piețele externe. Acum, în 2021, cheltuim peste 60 de milioane de euro pe importul de cartofi, un adevărat paradox.
În urmă cu mai bine de 10 ani România producea aproximativ între 3,5 și 4 milioane de tone de cartofi, la nivel național, și exporta pe piețele agrare din toată lumea. Astăzi, producția raportată pentru anul trecut, a fost de doar 2 milioane de tone de cartofi. La un calcul simplu, această cifră ar însemna aproximativ 40% din consumul intern. O să vă întrebați unde sunt restul de 60%.
Răspunsul este foarte simplu. Cele 60 de procente ce acoperă consumul intern de cartofi au fost importați din alte țări producătoare. Valoarea totală a importului celor 60 de procete se ridică la aproximativ 64 de milioane de euro pe an. Consumul intern de 40% a fost acoperit de hectarele din zona Covasna, suprafața cultivată fiind de numai 28.000 de hectare.
”Astăzi, conform datelor de la APIA, avem o suprafață reală de cartof cultivată în jur de 28.000 de hectare, iar producția internă de cartof acoperă, conform celor spuse de la Covasna, maximum 40% de consum, restul de 60% din consum pe care îl importăm.”, a spus Adrian Oros, Ministrul Agriculturii.
În urmă cu 10 ani România avea o producție între 3,5 și 4 milioane de tone, la o suprafață cultivată cuprinsă între 200.000 și 250.000 de hectare. Astăzi raportarea este una alarmantă. În ultimii zece ani a scăzut vertiginos, undeva sub 200.000 de hectare. În 2020, a ajuns la doar 28.000 de hectare cultivate.
Cu alte cuvinte, România importă cartofi acum în valoare de 64 de milioane de euro. Conform rapoartelor, producția internă a scăzut cu până la 21% față de anii anteriori, asta însemnând aproximativ 2 milioane de tone de cartofi la hectar.
”În 2019, deficitul balanței comerciale pentru cartofi era undeva la 64 de milioane de euro. Practic, noi, ca țară, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care am putea să-i producem în propria noastră țară. Consumul de cartofi pe locuitor este de aproximativ 100 de kilograme pe an.”, mai declara ministrul Oros.