Toată lumea consumă pateu de post, însă puțini știu pericolul ascuns în aceste mici conserve. Sunt delicioase, sunt ideale pentru post și sunt o gustare sau un prânz rapide, fără efort, care țin de foame. Dar problema cu pateurile vegetale de post este că lista ingredientelor este una destul de lungă, iar acest lucru nu este niciodată bun. Cu cât mai multe ingrediente are un produs, cu atât mai procesat este.
Pe lângă asta, pateul de post este plin de conservanți și doar câteva ingrediente naturale există în el. Infocons a realizat un studiu pe baza mai multor etichete de pateu de post care se găsesc în supermarketurile din România.
Au fost analizate 39 de pateuri de post/vegetale de la mai multe companii, iar după analizarea informațiilor de pe etichete au ieșit la iveală mai multe lucruri periculoase,
Primul dintre acestea ar fi că un pateu vegetal poate conține până la 13 E-uri. Compoziția pateului de post este una care variază, de la companie la companie, dar iată ce legume conțin majoritatea produselor: broccoli, boabe de soia, măsline, ciuperci, ardei sau ceapă verde.
InfoCons arată și care este procentajul de legume din compoziția pateului de post. Adică, la pateurile vegetale pe care scrie că sunt diverse legume, precum ardei sau ciuperci, aceasta este cantitatea totală de legume din compoziția întregului pateu:
În plus, tot conform aceluiași studiu, 61,54% din pateurile de post au în compoziție E-uri
Cel mai des regăsiți aditivi alimentari în pateul de post sunt: caragenanul (E407); monoglutamatul de sodiu (E621), eritorbat de sodiu (E316), acid citric (E330).
Monoglutamatul de sodiu are rolul de a potenția aroma și se obține prin fermentație bacteriană din melasă, dacă este folosit pentru uz industrial. El poate fi adăugat în orice aliment, chiar și băuturi alcoolice în proporție de până la 1%.
În plus, pateurile vegetale vin la pachet și cu multe caloriile. 100 de grame de produs are între 184 și 219 calorii, în timp ce cantitatea de grăsimi este cuprinsă între 16 g și 28,9 g.