Majoritatea persoanelor care țin post consumă frecvent acest aliment. Cu toate aceastea, lucrurile nu sunt atât de simple.
Cantitatea preparatelor pe bază de acest aliment pot transforma o masă sănătoasă într-una chiar dăunătoarea pentru organism.
Mulți oameni se îndreaptă spre produse din soia în postul Crăciunului, fie că vorbim despre pateuri vegetale, mezeluri din soia, șnițele, chifteluțe sau brânză din soia.
Această legumă imită gustul cărnii și te ajută să nu mai poftești la carne sau mezeluri, făcând postul Crăciunului mult mai ușor.
De asemenea, mulți oameni înlocuiesc laptele normal cu laptele din soia. Cu toate că este o leguminoasă foarte sănătoasă, care conține multe minerale și fibre, soia nu trebuie consumată în exces.
În plus, felul în care oamenii consumă soia în postul Crăciunului nu este deloc benefic și recomandat. Produsele din soia de post vin cu o mulțime de E-uri, coloranți, aditivi și multe alte substanțe nocive pentru organism.
Cel mai bine este să citești eticheta și dacă vezi prea multe ingrediente care nu îți sună deloc cunoscute, atunci mai bine lasă produsul pe raft.
Această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine. De asemenea, conține izoflavone, care pot mima acțiunea hormonilor feminini.
Pentru a evita eventualele probleme de sănătate și pentru a profita de toți nutrienții pe care soia îi are, nutriționiștii recomandă sconsumul de maximum două porții de soia de câte 200 de grame zilnic.
Totuși, caută să consumi soia cât mai neprocesată. De exemplu, în pateurile vegetale și în mezelurile cu soia există mulți coloranți și aditivi. Însă nu doar atât.
Pe etichetă trebuie să regăsești boabele de soia printre primele ingrediente. Multe produse au ca prime ingrediente grăsime, apă și proteină vegetală.
În plus, multe pateuri vegetale conțin E 621, glutamat monosodic, un ingredient care nu ar trebui să fie consumat de copii, diabetici, cardiaci sau femeile gravide, pentru că poate provoca dureri de cap, greață și multe alte simptome grave.