27 sept. 2021 | 08:51

Pericol pentru solul din România, adus de norul de poluanți din La Palma. Fermierii sunt disperați

News
Pericol pentru solul din România, adus de norul de poluanți din La Palma. Fermierii sunt disperați
Ce o să se întâmple cu solul din România după erupția vulcanului din La Palma

Erupția vulcanului din La Palma ar putea să producă adevărate dezastre pentru solul din România, așa că fermierii se confruntă cu numeroase probleme. Norul de poluanți a ajuns în țară și o să se extindă pe o suprafață mare, iar mulți se tem pentru ce o să se întâmple.

Efectele norului de poluanți din La Palma. Ce o să se întâmple cu solul

Vulcanul aflat în arhipeleagul Canare a erupt violent în urmă cu doar o săptămână, iar râurile de lavă au pus stăpânire pe zona la Palma. Autoritățile au acționat imediat și au decis ca aeroportul local să fie închis, iar oamenii să fie evacuați într-un timp cât mai scurt.

Din păcate, cantități mari de cenușă și gaze toxice au fost împrăștiate în aer, iar norul de poluanți a ajuns în România prim partea de vest, urmând să se extindă în toate regiunile din țară. Calitatea aerului o să fie afectată, iar fermierii o să aibă parte de multe probleme din cauza solului.

Explicația specialiștilor. Fermierii au primit o veste proastă

Mai exact, profesorul Silviu Gurlui de la la Facultatea de Fizică din Iași a explicat faptul că, chiar dacă cenușa o să dispară cât mai repede din atmosferă, produșii gazoși rezistă mult mai mult, așa că fermierii o aibă mari bătăi de cap în momentul în care o să vadă schimbările aduse de acest fenomen.

„Compușii sulfului reduc radiația solară la sol. Se știe faptul că halogenii rezultați prin exploziile vulcanice pot reduce consistența stratului de ozon. În cantități mari, se presupune că scăderea poate fi de câteva procente.

În modelele climatice se pune problema tot mai des să se ia in considerare și erupțiile vulcanice. Timpii de viață ai produșilor primari si secundari depind de foarte multe condiții și reprezintă o problemă de complexitate majoră.

Atmosfera se curăță repede de cenușa din atmosfera, de particulele mai mari care se redepun la sol. Însă produșii gazoși au o viață mult mai lungă, adică efectele asupra climei pot fi importante.”, a transmis Silviu Gurlui, pe Facebook.

„Efecte pe termen lung legate de climă”

Norul de poluanți amenință România cu diferiți compuși chimici generați pe insula La Palma după erupția puternică a vulcanului. O cantitate mare de dioxid de sulf o să pună stăpânire pe țară, așa că, pe lângă poluare suplimentară, o să existe o potențială răcire a solului.

”Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții.

Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă.”, a transmis recent Silviu Gurlui la Digi24.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro