Vulcanul din Insulele Canare care a erupt toată noaptea. Avertismentul crunt al specialiștilor, ce pericol există

Vulcanul din Insulele Canare care a erupt toată noaptea. Avertismentul crunt al specialiștilor, ce pericol există
Vulcanul din Insulele Canare care a erupt toată noaptea. Avertismentul crunt al specialiștilor, ce pericol există

Un vulcan situat în Insulele Canare a erupt încontinuu toată noaptea, iar specialiștii spun că este foarte posibil ca erupțiile să continue. Vulcanul este situat pe insula spaniolă La Palma a erupt după aproximativ 50 de ani în care a dormit.

Un vulcan din Insulele Canare a erupt

Specialiștii spun că peste 25.000 de cutremure au anunțat erupția. Vulcanul se află pe insula San Miguel de la Palma, insulă care face parte din arhipelagul Insulele Canare, iar ultima erupție a avut loc acum 50 de ani.

În momentul de fața, după erupție, vulcanul împrăștie roci incandescente, emisii de gaze și fluxuri de lavă pe versantul muntelui. Potrivit experților, vor erupe circa 15 milioane de metri cubi de lavă. Din cauza acestui eveniment, locuitorii din cinci sate din apropriere au fost evacuați.

Ovidiu Văduvescu, cercetător la Observatorul Astronomic din La Palma, a spus că erupția era într-o oarecare măsură așteptată, deoarece este vorba despre o insulă vulcanică, relativ tânără.

„La Palma are între unul și două milioane de ani, iar ultimele șase erupții cunoscute sunt consemnate din anii 1600 încoace. Chiar se pregăteau autoritățile să comemoreze cei 50 de ani care au trecut de la ultima erupție vulcanică. Lava a început să curgă foarte repede, la mai puțin de o oră de la prima ieșire de fum. Suntem circa 50 de români care se află pe insula, trăim în partea cealaltă a insulei”, spune Ovidiu pentru Aleph News.

Autoritățile spaniole evacuează oamenii de pe insula La Palma

În jur de 40 de persoane cu probleme de mobilitate, dar și unele animale de fermă de pe insulă au fost direcționați către zone sigure. De asemenea, Ministerul Apărării din Spania a detașat armata pentru a se ocupa de evacuarea civililor.

Autoritățile au decis să nu realizeze o evacuare generală. În schimb, s-au concentrat să ajute mai întâi persoanele cu dizabilități și vârstnicii. Până în prezent, circa 35.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului au fost evacuate.

Vulcanul de pe insula San Miguel de la Palma se numește Cumbre Vieja. Ultima erupție a avut loc în urmă cu cu 50 de ani, în anul 1971.

„Cutremurele devin din ce în ce mai puternice, iar magma se îndreaptă constant spre suprafaţă. Există şanse mari de erupţie, ceea ce înseamnă că autorităţile au decis să evacueze doar pe unele persoane”, a declarat un purtător de cuvânt al Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare.