Norul de poluanți care amenință România. În ce pericol se află locuitorii din acest oraș VIDEO

Norul de poluanți care amenință România. În ce pericol se află locuitorii din acest oraș VIDEO
Norul toxic va intra în România prin Timișoara

Un nor de poluanți amenință țara noastră! Acest nor ajunge în România azi, va intra pe teritorul țării prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde în toată țara până luni seara.

Norul de poluanți este generat de vulcanul din insula La Palma

Însă ce anume generează acest nor de poluanți? Este vorba despre vulcanul din insula La Palma care a erupt, iar țara noastră va fi sub norul de particule și compuși chimici generați din acea zonă.

Prin urmare, o mare cantitate de dioxid de sulf este injectată spre Europa, iar acesta aduce cu sine o poluare suplimentară, o potențială răcire a solului, dar și compuși chimici secundari care sunt aduși la sol prin precipitații.

”Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, pentru Digi24.

Recomandări  pentru persoanele care stau afară

Astfel, indicat ar fi ca persoanele care stau afară, mai ales cele din zona de vest, să poarte mască, întrucât sunt condiții pentru o poluare mai mare, a mai afirmat profesorul de fizică.

Erupția vulcanului din insula La Palma a început acum o săptămână, dar iată că a devenit tot mai periculoasă pe măsură ce a trecut timpul. Conul principal s-a rupt, formându-se un alt curs lavă ce se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. A mai apărut însă și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

”Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire„ a mai adăugat Silviu Gurlui pentru sursa citată.

Aeroportul din La Palma s-a închis, astfel că turiștii care trebuiau să plece s-au dus la feriboturi. De precizat este că nu au existat victime, însă au fost raportate pagube materiale însemnate: peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse.