În cursul zilei de joi, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au efectuat 53 de percheziții domiciliare. Mai mult persoane sunt bănuite că ar fi obținut, în mod ilegal, indemnizații pentru creșterea copilului.
Perchezițiile au fost înaintate într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals și uz de fals, potrivit unui comunicat al Poliției Române. Persoanele vizate sunt bănuit că ar fi obținut ilegal indemnizații pentru creșterea copilului folosind documente false, prejudiciul fiind de peste 5,5 milioane de lei.
Din cercetările efectuate până acum, reiese faptul că, în perioada 2017 – 2020, 66 de persoane fizice ar fi indus în eroare pe reprezentanții Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, folosind documente false, astfel obținând, în mod ilegal, indemnizații pentru creșterea copilului.
Persoanele respective depuneau dosare de acordare a unor documente de angajare false, care atestă, în mod fictiv, că au loc de muncă, perioada prestată și funcție și renumerația primită. Beneficiarii primeau indemnizații cuprinse între 2.000 și 8.000 de lei pe lună, în baza acestor documente. Prejudiciul suferit de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București este de peste 5,5 milioane de lei.
Joi dimineață, procurorii au descins la Primăria Capitalei, vizat fiind departamentul de Resurse Umane, în urma unor angajări care au fost făcute în 2020 și 2021 de către instituție. Totodată, sunt verificate și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2020 – 2021.
În cursul zilei de 20 ianuarie 2022 (joi – n.red.), ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la 3 instituții publice situate în municipiul București.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, a transmis, joi, structura anticorupție.
Nicușor Dan a declarat că știa despre intervenția DNA, însă nu a discutat cu ei, întrucât se pregătea de conferința de presă referitoare la greva STB. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție caută probe în cazul mai multe angajări făcute în cadrul Primăriei București.
„Au ajuns la mine la birou, mi-au spus că vor să facă o percheziție. Mi-au spus ceva legat de Resurse Umane, dar pentru că pregăteam conferința de presă (referitoare la greva STB – n.red.) o să discut cu ei când mă întorc. Au venit la mine, eu fiind șeful instituției, să îmi spună că au mandat pentru a ridica documente”, a spus primarul general, joi.