Motivul pentru care DNA anchetează achiziţii ale Primăriei Sectorului 1. Ce nereguli s-au găsit

Motivul pentru care DNA anchetează achiziţii ale Primăriei Sectorului 1. Ce nereguli s-au găsit
Nereguli la Primăria Sector 1. DNA demarează o nou dosar penal

Se pare că Primăria Sector 1 a devenit, în ultima perioadă, ținta mai multor situații, cel puțin bizare. La alegerile de anul trecut, Clotilde Armand câștiga, devenind primarul sectorului, dar ulterior au ieșit la iveală informații cu caracter nelegal, în ceea ce privește scrutinul pentru Sectorul 1. Ulterior procurorii au decis să investigheze acuzațiile aduse, dar nici până astăzi nu s-a dat o sentință clară. Fostul primar, Dan Tudorache acuza actuala administrație de falsificare a scrutinului electoral, demarând și un amplu proces de strângere de semnături. Astăzi, procurorii DNA, prin intermediul unor surse, anunță demararea unei anchete judiciare. Motivul, conform surselor, ar fi acte de corpuție desfășurate între 2019 și 2020.

Nereguli la Primăria Sector 1. Procurorii DNA demarează o nou dosar penal

În perioada în care Primăria Sector 1 a fost condusă de fostul primar Dan Tudorache, spun surse DNA, s-ar fi cumpărat anumite lucruri, dar în mod ilegal. Valorea prejudiciului, spun aceleași sruse, s-ar ridica la aproximativ 55 de milioane de lei.

Procurorii DNA au demarat în această cauză un dosar penal, iar acuzațiile ar fi posibile fapte de corupţie prvind contractele de achiziţii publice de către Administraţia Domeniului Public Sector 1. Conform comunicatului emis astăzi, DNA anunță că au fost demarate percheziții în județul Neamț, și au ca obiect contracte de achiziții a unor panouri (nu se știe ce fel) și bănci, iar costurile s-ar ridica la 55 de milioane de lei, bani plătiți din bugetul primăriei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019 – 2020, în contextul încheierii de către Administrația Domeniului Public Sector 1 a unor contracte de achiziții publice.

În cursul zilei de 03 noiembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în trei locații situate în județul Neamț. În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”, anunță procurorii DNA astăzi.

Prețuri de 20 de ori mai mari la achiziții

Despre noul dosar, surse judiciare au declarat pentru Adevărul.ro, că sumele, de 55 de miliaone de lei, pentru achizițiile cercetate de DNA, ar fi fost de cel puțin 20 de ori mai mari decât prețurile reale din piață la acel moment. Nu se știe cine a făcut sesizarea, sau dacă procurorii DNA s-au autosesizat în această cauză, dar comunicatul a fost emis, confom DNA, ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media.

Perioada anchetată de procurorii DNA este 2019-2020, perioadă în care Primăria Sector 1 era condusă de fostul primar PSD, Dan Tudorache. În spiritul dreptului la replică, redacția a trimis o solicitare către fostul primar, la care am primit următorul răspuns:

„Această anchetă este demarată încă de anul trecut, și a fost reclamată de actualul primar, Clotilde Armand. Ceea ce trebuie precizat este că actualul primar a făcut aceste reclamații către DNA pe toate contractele de achiziție din perioada mandatului meu, și mai ales legat de cele din ultimul an, 2020.

Motivul real este refuzul de a plăti contractele cu firmele contractate, cum este și cel cu ROMPREST. În acest caz, Clotilde Armand, ca și în celelalte, este cea care trebuie să plătească penalizările.”, spune fostul primar Dan Tudorache.

Penalități la ROMPREST de 24 de milioane de lei

Același Dan Tudorache a mai specificat că actuala anchetă DNA are legătură cu înregistrările făcute publice, în care primarul Clotilde Armand era într-un dialog cu unul din directori, și a mai menționat faptul că firma din Piatra Neamț, conform declarațiilor celor din sindicatul ADP, ar fi pus poprire pe conturile ADP Sector 1, ca urmare a refuzului de a plăti datoriile aferente contractului dintre ADP S1 și respectiva firmă nemțeană.

De exemplu, în cazul contractului cu ROMPREST, sunt deja 24 de milioane de lei penalizări, pe care doamna Clotilde Armand va trebui să le plătească, nu Primăria, ca și instituție. Eu îmi doresc ca DNA să facă aceste anchete, pe toate contractele publice de achiziție, dar să și comunice public ce au descoperit.

Să nu facă așa cum a fost în cazul celor de la Curtea de Conturi care au venit, au controlat, vorbind aici de achiziția tabletelor, în perioada de lockdown, și nu au mai comunicat public absolut nimic. Dacă tot s-au făcut aceste reclamații de actualul primar Clotilde Armand către DNA, și procurorii au demarat anchetele, măcar să facă publice concluziile finale ale acestor dosare sau anchete!”, ne-a declarat fostul primar Dan Tudorache.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI