În urma discursului lui Vladimir Putin, privind mobilizarea parțială în Rusia, ministrul rus al Apărării a venit cu informații care să confirme trimiterea a 300.000 de rezerviști pe frontul de luptă din Ucraina. Acesta a ținut să menționeze că toți bărbații trimiși au „experiență militară”, încercând în acest mod să intimideze adversarii. Pentagonul și-a exprimat părerea vizavi de acțiunile militare pe care Putin le va întreprinde în Ucraina.
Vladimir Putin a anunțat semnarea unui decret privind mobilizarea parțială în Rusia, astfel că 300.000 de rezerviști vor trece printr-o perioadă de antrenament militar, iar ulterior vor fi trimiși pe front să lupte pentru a cuceri noi teritorii în Ucraina.
De asemenea, liderul rus a anunțat organizarea unor referendumuri „pașnice”, care se vor desfășura începând de astăzi, până marți, în cele patru regiuni ucrainene ocupate de ruși, respectiv, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, teritorii care ocupă 15% din suprafața Ucrainei.
Referendumurile, care urmăresc anexarea ilegală a acestor teritorii, au fost puternic condamnate de Occident și aliați, care au declarat că nu vor recunoaște apartenența acestora la Rusia, lucru care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului.
Cu privire la trimiterea rezerviștilor la luptă, generalul de brigadă, Patrick Ryder, a declarat în cadrul unei conferințe desfășurate la Pentagon că Rusia nu va reuși să-și rezolve problemele „sistemice” datorită acestei mobilizări, care oricum va mai dura până când va fi trimisă să lupte împotriva Ucrainei.
„Conform evaluărilor noastre, va dura ceva timp până când Rusia va reuși să antreneze, să pregătească și să echipeze aceste forțe”, a transmis acesta.
Reprezentantul Pentagonului a mai declarat că singurul lucru care ar putea fi rezolvat prin această mobilizare este compensarea pierderilor suferite pe teren de Rusia din punct de vedere al militarilor, dar și acest lucru este pus sub semnul întrebării.
În ceea ce privește obținerea unor victorii „nu e clar în ce măsură va rezolva în mod semnificativ problemele de comandă și control, de logistică și în special pe cele de moral pe care le au forțele ruse în Ucraina”, a mai declarat sursa citată.
Generalul de brigadă, Patrick Ryder, a subliniat că situația nu se va schimba foarte mult pe teren, chiar dacă numărul militarilor se va tripla. Acesta susține că, atâta timp cât strategia de luptă va continua să fie greșită, acțiunile nepotriivte se vor perpetua.
„Dacă deja te confrunți cu niște provocări majore și nu ai încercat să rezolvi anumite probleme de ordin sistemic sau strategic, nimic nu arată că va îți va fi mai ușor doar dacă adaugi mai multe variabile în această ecuație”, a adăugat generalul.