O nouă lege a pensiilor și un nou sistem de calcul este subiectul despre care se tot discută de ceva vreme. Legea, asumată în PNRR, ar trebui să modifice lucrurile, astfel că pensiile românilor pot crește și cu 30% în 2024. Citește mai departe și află care este noua formulă de calcul.
Deși asistăm în aceste zile la o reformare de fațadă a pensiilor speciale, de fapt nu se schimbă mai nimic, în sensul indexării corecte a acestora, guvernul își dorește aplicarea noi legi a pensiilor și implementrea noului sistem de calcul despre care s-a tot vorbit.
Citește și: Veste majoră despre pensiile speciale. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul
Un prim pas, conform lui Daniel Baciu, șeful CNPP, este cel al verificării și digitalizării dosarelor de pensii existente și cele care apar de-acum în colo, iar asta ar trebui făcut până la finalul acestui an. Dar, ținând cont că mai sunt doar două luni (fără octombrie), este cam greu de a se atinge acest desiderat:
”Fiecare dosar este supus verificării, digitalizării şi introdus într-un sistem informatic de ultimă generaţie.
După finalizarea acestei etape, vom proceda la recalcularea pensiilor conform noii formule prevăzute în noua lege a pensiilor. Este esenţial să încheiem acest proces până în 2023, pentru a putea implementa noua lege a pensiilor.
Procesul de digitalizare şi evaluare trebuie să fie finalizat în acest an.”, explică Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.
Află despre: Lovitură grea pentru pensionari. De când nu va mai fi posibilă recalcularea pensiilor, în România
Același lucru este valabil pentru dosarele care sunt acum în verificări și la care, conform informațiilor furnizate de CNPP, se fac recalculările de rigoare, conform noii formule de calcul.
”Recalcularea pensiilor va fi utilizată pentru ajustarea acestora pe baza noii formule de calcul prevăzute de lege.
Acest proces este precedat de evaluarea tuturor dosarelor în plată, care se desfăşoară în prezent în casele teritoriale de pensii. Suntem în stadiul final al acestui proces, cu 90% din dosare evaluate.
Ne aşteptăm să finalizăm această etapă dificilă în perioada următoare.”, mai spune Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.
Deși nimeni nu mai crede în aceste declarații, cu toate astea, am putea vedea că pensiile românilor pot crește și cu 30% în 2024, bazat pe noile formule de calcul și specificându-se care sunt acele categorii de pensionari care ar putea beneficia de aceste majorări.
Vezi detalii: Anunţul zilei despre recalcularea pensiilor. Toţi pensionarii aşteptau această veste
În primul rând trebuie menționate categoriile de pensionari care ar putea beneficia de aceste creșteri, iar fosta șefă a CNPP, Doina Pârcălabu, spune că principalele categorii sunt a celor născuți în perioada iulie 1947 și aprilie 1948, adică cei în vârstă de 76 de ani, respectiv, 77 de ani, și care au depus dosarele de pensionare în perioada septembrie 2011 – septembrie 2012.
Conform noilor formule de calcul, în cazul acestora pensiile ar putea crește cu un procent de aproximativ 15%. Tot aici, cei născuți în perioada mai-septembrie 1948, și au ieșit la pensie între octombrie 2012 și martie 2013, ar putea beneficia de o creștere de 30% a pensiilor.
O a două categorie este a celor născuți în aprilie 1945 și septembrie 1946, adică cei de 74 și respectiv, 75 de ani, care au ieșit la pensie între septembrie 2008 și iulie 2010. În acest segment, conform formulei de calcul pensiile ar putea crește cu până la 30%.
Deși s-a tot bătut monedă pe eliminarea inechităților la calcularea pensiilor, se pare că nici noua formulă de calcul nu face altceva decât să le adâncească.
Recalcularea pensiilor pentru categoriile de vârstă menționate anterior, deși ne arată că pensiile românilor pot crește și cu 30% în 2024, asta nu schimbă cu nimic quantumul sumelor primite de celelalte categorii de pensionari neluate în calcul de CNPP în această ecuație.
Află și: Cine va avea cea mai importantă majorare a pensiilor din 2023. Anunţul făcut de Marcel Ciolacu
În ceea ce privește formula de calcul, rerpezentanții CNPP declară că:
”Calculele sunt corecte, plecând de la faptul că nu discutăm de alte venituri care să facă parte din baza de calcul.
Sunt ajustările făcute pe formula de calcul plecând de la numărul total de puncte. Atunci, vedem că unele pensii vor creşte şi cu 30%, altele nu ar trebui să crească, aritmetic vorbind.
Dar pornind de la principiul că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual.”, mai explică Doina Pârcălabu.
Fosta șefă a CNPP a încercat să explice mai departe, în acest sens, care sunt de fapt procentele reale de ajustare și majorare, precizând că ”potrivit noii formule de calcul, bărbaţii vor fi cei mai avantajați la creşterea pensiei, având un stagiu de cotizare mai mare.”, iar femeile, conform oficialului, ”or avea o creșterea maximă va fi de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani.”
”(..) bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege, pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului mediu de calcul, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.
(…) Femeile vor avea o creșterea maximă va fi de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani. S-a plecat de la 25 de ani şi s-a ajuns acum la 32 de ani şi patru luni, deci nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor.
Vârsta ieşirii la pensie a crescut treptat, la fel ca şi stagiul de cotizare. La stagiul de cotizare, la trei luni se mai adăuga o lună şi, astfel, se majora stagiul complet de cotizare”, a mai explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.
Citește și: Veste de ultimă oră pentru pensionarii din România. Condiția anunțată pentru majorarea pensiilor
Rămâne să așteptăm digitalizarea și terminarea procesului de recalculare pe baza noii formule, și ulterior să vedem dacă, într-adevăr, pensiile românilor pot crește și cu 30% în 2024, sau nu.