Pensii 2022. În România există o categorie socială care poate beneficia de prevederile legale, conform cărora pot ieși la pensie mai devreme, decât prevede legea, dar și de alte aspecte care au intrat în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2019. Este vorba de cei încadrați în grupa a II-a de muncă, aceștia fiind cei care au muncit până la data de 1 aprilie 2001, încadrați în grupe speciale de muncă.
Legea pensiilor, cu prevederile și modificările aduse în urmă cu 3 ani, spune că românii care au fost încadrați în câmpul muncii în această grupă, asta însemnând condiții deosebite de muncă (medii toxice, etc), au parte de anumite beneficii legale.
Primul beneficiu, și cel mai important, este reducerea vârstei de pensionare cu cel puțin 4 luni pentru cei care au lucrat în grupa a II-a până la data de 1 aprilie 2001. Un alt beneficiu este majorarea stagiului de cotizare. Acesta se realizează prin adăugarea unui spor de trei luni calculat la fiecare an lucrat în această grupă de risc. Singura condiție este ca angajatul din grupa a II-a să fi lucrat minim 5 ani în aceste condiții.
Legat de reducerea vârstei de pensionare, prevederile legale spun că, în cazul grupei a II-a, reducerea este între 4 luni și 10 ani și se va face doar dacă stagiul de cotizare este complet, conform legislației în vigoare. Dovada stagiului complet de cotizare se va face numai prin prezentarea cărții de muncă la momentul la care se depune dosarul de pensionare, pentru cei care au lucrat în aceste condiții până la data de 1 aprilie 2001.
Pensii 2022. Dacă angajatul nu se încadrează până la această dată, dovada se va face prin intermediul declarațiilor individuale (D112), declarații depuse de angajator la casa de pensii până la data de 31 decembrie 2010, sau la ANAF, după data de 1 ianuarie 2011.
În cazul în care stagiul de cotizare nu este complet, se va încheia un contract de asigurare socială între angajat și stat pentru completarea și pentru a beneficia de pensia pentru a completa venitul asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
Ulterior, viitorul beneficiar, va trebui ca până la data de 25 ale fiecări luni să-și plătească contribuțiile până când se determina stagiul complet de cotizare la fondul de asigurări sociale de pensii. Coform legislației, dacă timp de 6 luni nu se plătesc aceste contribuții, Casa de pensii poate rezilia unilateral contractul, iar angajatul poate pierde dreptul de a beneficia, ulterior, de pensie. Toate aceste obligații ale viitorului pensionar sunt stipulate, conform Legii pensiilor în vigoare.