Cine poate ieși la pensie în 2022, de fapt. Vești bune pentru acești români

Cine poate ieși la pensie în 2022, de fapt. Vești bune pentru acești români
Lucrurile se schimba din 2023

S-a schimbat vârsta pentru pensionare în România, astfel că unii vor ieși mai devreme la pensie în 2022. Cine sunt cei care vor beneficia de o astfel de măsură? Vârsta standard de pensionare este diferită la femei față de bărbați, iar data nașterii este raportată la vârsta minimă de pensionare. Care este limita de vârstă pentru pensionare în 2022, conform anunțului făcut de autorități?

Cine sunt cei care pot ieși la pensie anul acesta

Toate pensiile sunt reglementate de legea privind sistemul unitar de pensii publice, care ar fi trebuit să fie înlocuită, însă trecerea la noua legislație a fost amânată pentru anul 2023.

Anul acesta, persoanele care au atins vârsta standard de pensionare și care îndeplinesc stagiul de cotizare de minim 15 ani, complet de 35 de ani, pot ieși la pensie.

Bărbații se pot pensiona la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani, dar în 2022, femeile pot ieși la pensie la 61 de ani.

În 2022, bărbații se pot pensiona dacă în acest an împlinesc 65 de ani și au atins cei 15 ani de muncă legală. Cu toate acestea, bărbații care au lucrat în condiții deosebite au parte de o reducere a vârstei standard de pensionare, care este proporțională cu perioada de timp în care au lucrat în condiții speciale.

Când se pot pensiona femeile în 2022

Femeile se pot pensiona în 2022 dacă împlinesc în perioada ianuarie-martie 61 de ani și 9 luni și au stagiu minim de cotizare sau complet, adica 15 sau 31 de ani de muncă.

Se mai pot pensiona femeile care care în mai-iulie au 61 de ani și 11 luni și stagiu minim sau complet de cotizare.

Totodată, se pot pensiona și femeile care în perioada septembrie-noiembrie au 61 de ani și 11 luni și au stagiu de cotizare.

Ele pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare dacă au muncit în condiții grele și au și opțiunea de a alege dacă să lucreze până la 65 de ani.

În 2023, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 62 de ani.