01 feb. 2021 | 17:22

Pensii 2021. Veste de ultimă oră pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă de la 1 februarie

Știri generale
Pensii 2021. Veste de ultimă oră pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă de la 1 februarie
Pensii 2021. Noi schimbări de la 1 februarie

Veste de ultimă oră pentru milioane de pensionari. Ce nouă modificare are loc de azi, 1 februarie? Toți vârstnicii trebuie să ia asta la cunoștință. Noi detalii despre schimbările aferente.

Pensii 2021. Noi modificări de la 1 februarie

Premierul României a delcarat că pensiile sunt mai mari anul acesta față de nivelul atins în anul 2020, astfel că acestea vor rămâne la punctul stabilit de la data de 1 ianuarie 2021. Cheltuielile indemnizațiilor cresc în anul curent cu aproximativ 8 miliarde de lei, timp în care și alocațiile vor crește.

„Cheltuilelile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei. Deja cresc cheltuielile și alocațiile cu înca 2,3 miliarde de lei. 11 miliarde în plus. Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut, asta e cert și bugetul se construiește pe legislația în vigoare. Coaliția are un obiectiv foarte clar, pensiile să fie bazate pe contributivitate. Punctul de pensie în 2021 este mai mare decât în 2020. Ne uităm la mai multe variante dar când discutăm despre pensii trebuie să ne uităm pe termen lung”, a declarat, săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu.

Anul 2021 vine deja cu cheltuieli mai mari în dreptul pensiilor de aproape 1% din PIB. „Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB trebuie să găsim acești bani”, a declarat Cîțu.

„Trebuie să existe şi în acest an o creştere”

UDMR susține eliminarea tuturor pensiilor speciale. Klemen Hunor, lider al formațiunii, a precizat că în cadrul coaliției nu există un acord cu privire la înghețarea pensiilor. Întrebat dacă susține varianta USR cu privire la eliminarea indemnizațiilor speciale, acesta a declarat: „nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii.”

„Nu există niciun acord pe îngheţarea pensiilor. În programul de guvernare şi în discuţiile avute înainte de a forma Guvernul, noi ne-am luat un angajament că pensiile vor creşte în 4 ani de zile cu acel procent de 40 şi ceva, cum este în lege, nu într-un an. (…) În funcţie de posibilităţile bugetare, trebuie să existe şi în acest an o creştere”
Kelemen Hunor