Pensii 2021. Ieșirea la pensie, amânată cu mulți ani. Schimbarea care se pregătește pentru milioane de oameni

Pensii 2021. Ieșirea la pensie, amânată cu mulți ani. Schimbarea care se pregătește pentru milioane de oameni
Pensii 2021: ce schimbari se pregatesc

Pensii 2021. Ce schimbare se pregătește pentru milioane de oameni din țară. Raluca Turcan a făcut azi un anunț pentru români în ce privește pensionarea.

Pensii 2021. Ce se întâmplă cu ieșirea la pensie

Astfel că ministerul Muncii condus de Raluca Turcan pregătește un proiect de lege prin care să existe posibilitatea pensionării la vârsta de 70 de ani pentru cei care își doresc asta. Tot Raluca Turcan a afirmat că angajații din sistemul de stat vor putea avea posibilitatea să aleagă dacă vor să se pensioneze la termen sau vor continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, însă nu vor putea cumula salariul cu pensia.

”Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat”, a menționat azi Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

Raluca Turcan a mai declarat că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă vor munci până la 70 de ani, însă nu vor putea cumula salariul cu pensia.

”Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu”, a conchis ministrul Muncii Raluca Turcan.

Despre pensionare

Potrivit cnpp.ro, pensia pentru limita de vârstă li se cuvine celor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile în ce privește vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare care este prevăzută de lege. Dar cum se stabilesc vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare pentru femei și bărbați? Ei bine, acestea se stabilesc în raport cu luna și anul nașterii – anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. La ora actuală, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet este de 35 de ani, și pentru femei, și pentru bărbați.

Atingerea coordonatelor se face printr-o creștere graduală, potrivit eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Tot potrivit cnpp.ro, stagiul complet în cazul femeilor crește de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030, iar stagiul complet de cotizare pentru bărbați creşte de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.