Pensii 2021. Se schimbă tot: milioane de pensionari trebuie să afle

Pensii 2021. Se schimbă tot: milioane de pensionari trebuie să afle
Ce se întâmplă cu pensiile în 2021

Schimbări pentru pensionarii români în 2021. În prezent, legislația pensiilor permite ca pensia pentru limita de vârstă să fie cumulată și cu alte venituri fără a impune o limită de valoare. Însă, anul acesta o regulă se va schimba.

Schimbări importante în 2021. Pensionarii trebuie să știe asta

Noua lege care va intra în vigoare de la 1 septembrie, nu va interzice cumulul pensiilor cu alte venituri, dar se va raporta diferit la veniturile ce se pot obține pe lângă pensie.

După cum prevede noul proiect de lege, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie cu două excepții:

  • Soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;
  • Cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Ce schimbări aduce noua legislație

În schimb, față de legislația din prezent, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuției de asigurări sociale (CAS), nu cu veniturile dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc), transmite avocanet.ro.

Astfel, se vor putea cumula cu pensiile doar veniturile salariale și cele independente precum cele pe PFA, pentru care se datorează contribuții aproape întotdeauna la CAS. Potrivit Codului Fiscal, veniturile pentru care se datorează contribuții la CAS sunt următoarele:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor;
  • venituri din activități independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • indemnizații de șomaj;
  • indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Care este cea mai mare pensie din România

Ministrul Muncii a declarat la Digi24 că cea mai mare pensie din România este de 78.634 de lei. Însă, doar 5.205 lei sunt din contributivitate și 73.429 de lei reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament.

”Un element la care țin și care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echității în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez și nici nu pot să dorm bine noaptea în condițiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câștigă 78.634 de lei pe lună, în condițiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a spus Raluca Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI