Schimbări pentru pensionarii români în 2021. În prezent, legislația pensiilor permite ca pensia pentru limita de vârstă să fie cumulată și cu alte venituri fără a impune o limită de valoare. Însă, anul acesta o regulă se va schimba.
Noua lege care va intra în vigoare de la 1 septembrie, nu va interzice cumulul pensiilor cu alte venituri, dar se va raporta diferit la veniturile ce se pot obține pe lângă pensie.
După cum prevede noul proiect de lege, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie cu două excepții:
În schimb, față de legislația din prezent, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuției de asigurări sociale (CAS), nu cu veniturile dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc), transmite avocanet.ro.
Astfel, se vor putea cumula cu pensiile doar veniturile salariale și cele independente precum cele pe PFA, pentru care se datorează contribuții aproape întotdeauna la CAS. Potrivit Codului Fiscal, veniturile pentru care se datorează contribuții la CAS sunt următoarele:
Ministrul Muncii a declarat la Digi24 că cea mai mare pensie din România este de 78.634 de lei. Însă, doar 5.205 lei sunt din contributivitate și 73.429 de lei reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament.
”Un element la care țin și care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echității în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez și nici nu pot să dorm bine noaptea în condițiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câștigă 78.634 de lei pe lună, în condițiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a spus Raluca Turcan.