După o întâlnire cu membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României și HoReCa, ministrul Muncii a anunțat pe Facebook că, măsurile de sprijin pentru angajatorii și angajații din sectoarele vulnerabile, care au fost în vigoare și anul trecut, vor fi prelungite.
Ce se întâmplă cu șomajul tehnic în 2021
Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că discuțiile pe care le-a purtat marți cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și cu cei din industria HoReCa au vizat, în special, eficiența și modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor cele mai afectate de pandemia de coronavirus.
Potrivit Ralucăi Turcan, pentru a veni în sprijinul celor din sectoarele cele mai vulnerabile, s-a decis să se prelungească măsurile care au fost aplicate și în 2020.
Măsurile pe care Raluca Turcan le-a anunțat sunt:
- ”Timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă și pe o perioadă de până la 3 luni după. Până în decembrie 2020 de această măsură au beneficiat peste 11 000 de angajați doar din sectorul HoReCa și au fost plătite 10,4 milioane de lei;
- Șomajul tehnic – pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. Au fost achitate până acum 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari;
- 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2 500 lei) pentru cei care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani. În aceste două categorii avem deja peste 8 600 de beneficiari și peste 253 de milioane de lei plăți efectuate, iar măsura se va aplica până la 1 septembrie 2021.
Alte măsuri anunțate de Ministrul Muncii:
- 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, măsură aplicabilă până la 30 iunie 2021.;
- 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi pentru sezonieri. Până acum, au beneficiat de această măsură 13 500 de sezonieri, iar plățile efectuate se ridică la 11,1 milioane de lei. Măsura a fost prelungită până la 30 iunie 2021;
- Zile libere plătite pentru părinți și pe perioada cursurilor online până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021. De această prevedere au beneficiat în trecut peste 115 000 de părinți”.
Potrivit ministrului Muncii, cu privire la sectorul HoReCa, aceste măsuri au venit pentru a le completa pe cele fiscal-bugetare menite să susțină activitatea companiilor în perioada pandemiei, deoarece acesta a fost unul dintre domeniile cu cele mai mari restricții în ultimul an.