În România, peste 2.600 de persoane încasează lunar sume imense, de aproape 20.000 de lei, însă fără să fi plătit niciun leu la contribuțiile sistemului public de pensii.
Casa Națională de Pensii arată că în luna martie, pensiile magistraților au ajuns în medie la 19.914 lei, însă dintr-un total de 4.256 de pensionari, numai 1.613 dintre aceștia au cotizat la sistemul public de pensii.
Magistrații au cele mai mari pensii din țară, beneficiind de pensii speciale, care nu țin cont de contribuția la sistem și sunt suplimentate lună de lună din bugetul de stat, adică din banii românilor plătitori de taxe și impozite.
Cea mai mare categorie de persoane care primesc pensii speciale fără contribuție la sistemul de pensii este cea a foștilor magistrați. Peste 2.500 de foști judecători și procurori nu au plătit deloc contribuții și primesc 19.905 de lei pensie specială.
Și foști angajați ai Curții de Conturi beneficiază de pensii speciale, însă din 596, doar unul nu a plătit contribuții.
Privilegiații pensilor speciale primesc 53,38 de milioane de lei pe lună, însă această sumă este doar jumătate din pensiile speciale totale pe care aceștia le încasează lunar și care se riică, pe an, la 1,46 de miliarde de lei. În total, sunt 2.970 de persoane care primesc astfel de pensii.
La începutul anului, premierul Florin Cîțu a declarat că problema pensiilor speciale va fi rezolvată odată cu reforma sistemului de pensii și că totul se va acorda pe bază de contributivitate.
„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu.
El a mai explicat că pensiile speciale vor dispărea odată cu această reformă. În legătură cu militarii, el a explicat că ei au pensii de serviciu și că este „o altă discuție”. Premierul a mai explicat că va fi o lege separată, motiv pentru care va fi o altă discuție nelegată de sistemul de pensii.
„Ideea este că dacă ai un sistem care trece pe contributivitate tot sistemul este altceva”, a mai spus premierul în luna februarie a anului curent.