09 mart. 2021 | 08:39

Pensii speciale colosale pentru diplomați. Iau aceste sume uriașe, lună de lună

Politică
Pensii speciale colosale pentru diplomați. Iau aceste sume uriașe, lună de lună
Pensii speciale colosale pentru diplomați

Statul român achită pensii speciale pentru 811 persoane care au activat în diplomație. Pensia medie este acestora este de 5.783 lei, iar asta înseamnă o sumă lunară plătită de 4.690.000 lei.

Pensii speciale colosale pentru diplomați

Datele din februarie de la CNPP indică că pentru pensia unui fost diplomat, statul român achită peste contribuțiile de asigurări sociale, în medie, suma de 3.030 de lei. Modul în care se calculează pensia acestora face ca în majoritatea cazurilor pensia să depășească ultimul salariu obținut ca angajat al MAI.

„Membrii Corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum și personalul încadrat pe funcții de execuție specifice se pot pensiona la cerere și pot beneficia la împlinirea vârstei de 60 de ani de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe înainte de data pensionării”, prevede această legea 216/2015.

Cum se stabilește pensia de serviciu

Pentru cei care au fost ambasadori în alte state ori pe lângă organizații internaționale, pensia de serviciu se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul, însemnând salariul de bază brut lunar corespunzător unei funcții de ambasador similar în plată în administrația centrală a MAE, la care se mai adaugă și indemnizațiile și sporurile pe care acesta le-a avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Deși vârsta standard de pensionare a foștilor diplomați este mai mică cu cinci ani decât pentru cei care își primesc pensia numai pe baza contribuțiilor plătite de-a lungul vieții active, legea prevede derogări pentru diplomați pentru vechime, putând să beneficieze de pensie de serviciu și cei cu vechime între 12 și 15 ani ca personal diplomatic și consular, dar în aceste cazuri cuantumul pensiei se micșorează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipsește din vechimea de 15 ani. Dar pentru fiecare an care depășește această vechime, se adaugă 1% la cuantumul pensiei, de câte 1%, fără a o putea depăși.

Indemnizații și sporuri

Această pensie de serviciu este acordată și celor care, la împlinirea vârstei de 60 de ani se ocupă cu altceva. Pensia lor se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul fiin salariul de bază brut lunar corespunzător pentru încadrarea în funcția de execuție avută la data încetării activității din administrația centrală a MAE. La asta se adaugă indemnizațiile și sporurile, care nu au fost incluse în salariul de bază prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de abordare a pensiei de serviciu.

În plus, în situația decesului unui fost diplomat, soțul supraviețuitor și copiii minori, dar și cei majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, vor beneficia de pensia de urmaș, care se calculează din pensia de serviciu aflată în plată la data decesului, actualizată.

Prevederile legii se mai aplică și persoanelor cu o vechime de cel puțin 15 ani în departamnetele de Comerț Exterior din alte ministere, existente ori desființate, cum ar fi Ministerul Comerțului și Turismului, Secretariatul General al Guvernului, Minsiterul Economiei, Minsiterul Finanțelor, Minsiterul pentru IMM-uri. În afară de vechime, lor li se mai cere să fi fost cel puțin patru ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele și alte reprezentanțe ale României în străinătate, iar baza de calcul are ca referință salariul brut și sporurile primite în ultima lună de activitate.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro