Pe 17 februarie în Parlamentul României trecea legea de eliminare a pensiilor speciale. Votul din Parlament era o victorie pentru PSD, trecând cu un număr consistent de voturi. Deși alte proiecte asemănătoare erau depuse de PNL și USR PLUS, cel al PSD-ului a reușit să primească toate voturile. În acest context o decizie așteptată era cea dată de Avocatul Poporului, Renate Weber.
După ce alte proiecte de gen au avut parte de aviz negativ din partea oficiului Avocatul Poporului, iată că legea propusă de PSD a primit astăzi avizul favorabil din partea Avocatului Poporului, Renate Weber.
Renate Weber, cea care ocupă această funcție, a anunțat că a dat aviz favorabil legii și, în același timp, nu a atacat acest nou proiect la Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.
”Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate.Termenul de trimitere a unei obiecții a expirat ieri.
Ieri am avut o ședință, decizia a fost categorică, nu există nici un motiv pentru a ridica o obiecție de neconstituționalitate.”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.
Cu alte cuvinte noua formulă a legii de eliminare a pensiilor speciale are formularea făcută respectând cadrul constituțional, și astfel poate intra în vigoare cât mai repede posibil. Imediat după votul din cele două camere, Renate Weber a fost sesizată printr-o petiție de Asociația Foștilor Parlamentari.
În petiția înaintată de Asociație se preciza că nici această nouă lege nu ar respecta cadrul constituțional. Prin petiție se cerea atacarea acesteia la Curtea Constituțională. Avocxatul Poporului, în persoana juristului Renate Weber, a declarat că nu a dat curs acestei petiții:
”Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”, a mai explicat Renate Weber.
Odată cu avizul favorabil din partea Instituției Avocatul Poporului legea va merge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. În declarațiile date de oficial, aceasta părea surprinsă că președintele nu a promulgat legea până la această oră.
Votul a fost dat pe 17 februarie și, ulterior, la nici două zile, Avocatul Poporului anunța decizia de a nu ataca la Curtea Constituțională a noii legi votate în Parlamentul României, în plenul celor două camere reunite. De altfel astăzi s-a încheiat și termenul de cinci zile în care Avocatul Poporului putea depune o obiecție către CCR.