Existpă un tabel pe cnas.md, de care românii nu prea știu. Acolo, cei care vor pot să își calculeze pensia în funcție de data nașterii. Alături de tabel, sunt specificate și anumite detalii legate de pensie.
Astfel, că, potrivit cnas.md, dreptul la pensie pentru limită de vârstă, se acordă dacă sînt îndeplinite cumulativ condiţiile privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare prevăzut de Legea nr. 156-XIV din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii. De asemenea, începând cu 1 iulie 2017, pentru bărbaţi a fost stabilită vârsta standard de pensionare de 62 ani 04 luni şi a crescut în fiecare an la 1 iulie cu 4 luni şi constituie 63 ani de la 01.07.2019, iar pentru femei a fost stabilită vârsta de pensionare de la 01.07.2017 de 57 ani 06 luni şi creşte în fiecare an la 1 iulie cu 6 luni până va constitui 63 ani către anul 2028.
În plus, de la 1 iulie 2017, pentru femeile care au născut şi educat pînă la vîrsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii se aplică vîrstele standard de pensionare prevăzute pentru femei, diminuate cu 3 ani.
De menționat este că stagiul de cotizare, conform art.42 al Legii nr.156-XIV din 14.10.1998, de la 1 iulie 2018 pentru bărbaţi constituie 34 ani, pentru femei de la 01.07.2017 a fost stabilit de 30 ani 6 luni, care de asemenea creşte cu 6 luni în fiecare an la 1 iulie până va constitui de la 1 iulie 2024 – 34 ani.
Pentru cei care vor să depună cererea de pensionare şi actele necesare, acestea se depun la Casa teritorială de asigurări sociale de la domiciliul asiguratului, unde se înregistrează în mod obligatoriu. În situația în care persoana a atins vârsta de pensionare (femeie/bărbat), dar nu are un stagiu minim de cel puţin 15 ani, i se acordă o alocaţie socială de stat pentru persoanele vîrstnice conform Legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni nr.499-XIV din 14.07.1999.
Pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care au atins vârsta standard de pensionare și care au realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.
Pensia anticipată se poate acorda, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipată parțială se poate acorda, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Persoanele născute după data de 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii trebuie să participe obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Persoanele născute între 1 iulie 1961 și 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii pot contribui opțional la un fond de pensii administrat privat.
În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității profesionale a solicitantului, a nivelului veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale, dar și a valorii punctului de pensie. De la 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie este de 1.265 RON și va fi mărit la 1.775 RON din septembrie 2020, arată ec.europa.eu.
Cuantumul pensiei pentru limită de vârstă cu vârsta standard redusă, al pensiei anticipate și al pensiei anticipate parțiale se calculează la fel ca în cazul pensiei pentru limită de vârstă, însă că în cazul pensiei anticipate parțiale, cuantumul se reduce cu diferite procente, în funcție de numărul de ani cu care este depășit stagiul complet de cotizare și numărul de luni rămase până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
La data împlinirii vârstei standard de pensionare atât pensia anticipată, dar și cea anticipată parțială se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se înlătură penalizarea aplicată pentru pensia anticipată parțială.
De asemenea, persoanele care au contribuit la un fond de pensii administrat privat trebuie să ceară prestația de la fondul la care au contribuit. Suma totală pe care acestea o pot primi nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, după scăderea penalităților de transfer și a comisioanelor legale.