Pensii 2020. Se schimbă vârsta de pensionare în România. De când se pot depune dosarele

Pensii 2020. Se schimbă vârsta de pensionare în România. De când se pot depune dosarele
Se schimbă vârsta de pensionare în România

Vești proaste pentru români! De la 1 iulie vor intra în vigoare noile reguli privind vârsta de pensionare, prevăzute în Legea Pensiilor. Astfel, vârsta de pensionare crește, iar cei care așteptau acum să iasă la pensie vor fi nevoiți să meargă în continuare la locul lor de muncă.

Se schimbă vârsta de pensionare în România

Așadar, vârsta standard de pensionare a femeilor, care astăzi este de 59 de ani, va crește treptat în următorii 8 ani, până la vârsta de 63 de ani. De asemenea, stagiul de cotizare, care în prezent este de 32 de ani, va ajunge la 34 de ani.

Potrivit noii legi a pensiilor, femeile se bucură însă și de unele avantaje. Mamele care au adus pe lume cinci copii sau mai mulți și i-au crescut cel puțin până la vârsta de 8 ani, se vor putea pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard.

Se schimbă vârsta de pensionare în România
Se schimbă vârsta de pensionare în România

Femeile care au născut cinci copii vor avea unele avantaje

De asemenea, și românii care au lucrat în condiții grele de muncă vor putea beneficia de scăderea vârstei de pensionare. Apare încă o modificare. Conform CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la data de 1 ianuarie 1999, pensia fiind calculată doar în baza venitului asigurat, realizat după data respectivă și reflectat în contul personal de asigurări sociale ale persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individiuale în sistemul public de asigurări sociale. Astfel că se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioda de activitate trecută pe carnetul de muncă.

Pe de altă parte, cei care vor să beneficieze de pensie, trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare.

Dacă aceasta este depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului document solicitat de autorități.