25 mart. 2020 | 13:28

Cine iese la pensie în 2020. Grafic și calculator cu vârsta de pensionare în funcție de anul nașterii

Social
Cine iese la pensie în 2020. Grafic și calculator cu vârsta de pensionare în funcție de anul nașterii
Cum se depun actele pentru pensionare, în perioada stării de urgență. Anunțul Casei de Pensii

Este oficial. Persoanele care pot ieși la pensie în 2020 vor trebui să știe că vârsta de pensionare a femeilor va fi calculată la câteva luni. În timp ce bărbații vor putea ieși la pensie la 65 de ani, după cum prevede legea.

Cine iese la pensie în 2020

Legea care reglementează pensionarea pe criteriul limitei de vârstă este legea nr.263/2010. Actul normativ prevede clar că pensionarea este raportată la data nașterii. Însă calcularea ei se face diferit pentru bărbați și femei. Astfel, dacă pentru bărbați lucrurile sunt clare și pot ieși la pensie la 65 de ani, vârstă reglementată încă din anul 2015, femeile au altă modalitate de calcul. Mai exact, doamnele vor ieși la pensie progresiv, după vârsta fiecăreia în parte. Pare complicat, dar nu este. Vă redăm mai jos modalitatea de calcul.

Cine iese la pensie în 2020. Grafic și calculator cu vârsta de pensionare în funcție de anul nașterii

Vârsta de pensionare în funcție de data nașterii

Cum se calculează vârsta de pensionare

În primele trei luni ale acestui an se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani și trei luni și au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Un stagiu complet de cotizare cumulează 31 de ani și trei luni, potrivit aceleiași surse. În ultimele trei luni din an se pot pensiona femeile care au împlinit vârsta de 61 de ani şi 5 luni, dacă au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de cotizare de 31 de ani şi 5 luni.

Există și categorii de femei care pot opta să lucreze până la 65 de ani. Spre exemplu, cadrele didactice sau medicii. Totuși, pentru a verifica vârsta de pensionare, puteți accesa site-ul Casei Naționale de Pensii. Acolo vă veți introduce data nașterii și veți bifa sexul.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, declara la începutul lunii că legea pensiilor trebuie îmbunătățită după ce s-au descoperit erori în aplicare actului normativ.

”Sunt o serie de aspecte, nu aşa de multe cum la început îmi solicitau mesajele de la cetăţeni, pentru că am putut constata, mergând în teren, intrând în subiect, că de fapt avem probleme de management în acest domeniu. De fapt, avem o problemă de sistem”, a transmis Violeta Alexandru.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat vieţi
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro