Legea Pensiilor 2020. Cum te poți pensiona anticipat, după 1 iulie. Ce se schimbă

Legea Pensiilor 2020. Cum te poți pensiona anticipat, după 1 iulie. Ce se schimbă
Legea Pensiilor 2020. Cum te poți pensiona anticipat, după 1 iulie. Ce se schimbă

Vârsta de pensionare se schimbă în România. Cât privește bărbații, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, ar stagiul de cotizare de 34 de ani.

Legea Pensiilor 2020 – cum te poți pensiona anticipat după 1 iulie

CNAS menționează că, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.
De asemenea, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copii pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare. Astfel că se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard. De asemenea, mai sunt vizați de excepții și cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Și ei pot ieși mai devreme la pensie.

Cum se calculează pensiile?

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limita de vârstă se calculează pe baza stagiului de cotizare efectuat pe parcursul activității de muncă a solicitantului și a veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.
Conform CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la data de 1 ianuarie 1999, pensia fiind calculată doar în baza venitului asigurat, realizat după data respectivă, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individuale, în sistemul public de asigurări sociale. Astfel, se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioada de activitate trecută pe carnetul de muncă.

Mai mult decât atât, cei care vor să beneficieze de pensie trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la loculd e domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare. Însă dacă cererea e depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limita de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.