Vești noi pentru beneficiarii de pensii! O anumită categorie de români vor avea pensiile tăiate. Vestea și mai proastă este că totul se întâmplă chiar de azi. Iată anunțul autorităților și categoria care va avea parte de o scădere.
Unii din români ar putea să aibă parte de o micșorare a pensiei. Magistrații de la Curtea Constituțională vor analiza în cursul zilei de miercuri acest subiect. Decizia pe care o vor lua va face diferența pentru mulți dintre pensionari. Camera Deputaților a votat pe data de 17 iunie modificarea și completarea Legii 227/2015 în privința Codului fiscal pe motivul instituirii unei taxe pe veniturile și indemnizațiile pentru limita de vârstă. Amendamentul arată că pensiile cu valoarea de până la 2.000 de lei (inclusiv) nu se impozitează, dar pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 se impozitează cu 10%. În privința acelora de peste 7.001 de lei pe lună, lucrurile se întâmplă altfel. Acestea se impozitează cu 85% pentru ceea ce depășește acest prag. Înalta Curte de Casație și Justiție și Avocatul Poporului a făcut sesizări în contextul modificărilor precizate mai sus. Instanța Supremă susține că această modificare este neconstituțională în ansamblul său tocmai pentru că încalcă dispozițiile mai multor articole din cadrul Constituției.
”Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…) În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale”
ICCJ
”Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale. Ca urmare a aplicării noilor dispoziţii legale (cu caracter ordinar), dreptul la pensie al magistraţilor nu ar mai fi în realitate în cuantumul stabilit în Legea nr. 303/2004 (lege cu caracter organic), ci într-un cuantum mult diminuat”
ICCJ