Anunțul dimineții pentru acești pensionari. Pensiile care cresc în mod inexplicabil

Anunțul dimineții pentru acești pensionari. Pensiile care cresc în mod inexplicabil
Pensiile cresc pentru anumite categorii de pensionari. Iată cine beneficiază de acest lucru

Creşterea veniturilor bătrânilor este în continuare un subiect sensibil. Deşi pensionarilor li s-a promis majorarea cu 40% a pensiilor, Guvernul a aprobat mărirea cu doar 14%, România fiind grav afectată din punct de vedere economic de pandemia de coronavirus. Un calcul minor, însă, arată că unele pensii au crescut cu mai mult decât valoarea celorlalte. Iată ce explicaţii a oferit Casa Națională de Pensii Publice cu privire la acest lucru.

Care sunt categoriile de pensionari care primesc mai mulţi bani

În luna septembrie 2020, pensionarii din România au primit o majorare de 14% a veniturilor, în ciuda faptului că acestora li se promisese o mărire cu 40% de către PSD. Pandemia de coronavirus, însă, a dat economia peste cap, motiv pentru care Guvernul nu a putut oferi mai mult bătrânilor.

Jurnaliştii de la Adevărul.ro au descoperit că unele categorii de pensii primesc mai mulţi bani. Mai exact, este vorba despre pensiile speciale sau de serviciu. Fiind formate din două componente (una plătită din bugetul asigurărilor sociale – BASS – şi una din bugetul de stat), majorarea punctului de pensie a dus la creşterea, cu acelaşi procent, şi a compenentei de contributivitate pentru fiecare segment. Pentru acest lucru Casa Naţională de Pensii Publice a scăzut aceste sume suplimentare din buzunarul celorlalţi contribuabili.

Pentru a ajusta valorile, instituţia s-a văzut nevoită să reducă partea din pensiile speciale plătită din bugetul de stat.

Pensiile cresc pentru anumite categorii de pensionari. Iată cine beneficiază de acest lucru
Pensiile cresc pentru anumite categorii de pensionari. Iată cine beneficiază de acest lucru

Ce explicaţii a oferit CNPP pentru această situaţie

“Majorarea valorii punctului de pensie a influenţat, în sensul majorării, componenta contributivă calculată pe baza punctajului mediu anual. Astfel, în luna septembrie 2020 cota care se suportă din BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat – n. red.) este majorată faţă de cea aferentă lunii august. Prin urmare, această majorare a valorii punctului de pensie a determinat o creştere a cotei suportate din BASS şi o diminuare a cotei suportate din BS, în condiţiile în care cuantumul brut al pensiei de serviciu nu a avut nicio modificare”, a explicat CNPP la solicitarea Adevărul.

De asemenea, Casa de Pensii a precizat că această actualizare lunară a pensiei de serviciu este valabilă doar pentru magistraţi, aşa cum se arată în Legea 303/2004.

“Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majoreazî indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, ca procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI