Vești revoltătoare pentru pensionarii din România! Cine sunt principalii beneficiari care se bucură de creșterea pensiilor? Anunțul autorităților pentru vârstnicii din țara noastră. Cum explică cele petrecute reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice?
Unul din subiectele sensibile din România e reprezentat de pensii. Acesta este dezbătut cu regularitate atât în rândul oficialilor, cât și în rândul beneficiarilor. O anumită categorie de pensionari a avut de curând parte de o surprinză fabuloasă. Oamenii s-au trezit cu o sumă mai mare decât s-ar fi așteptat. Majorarea în cauză la care nimeni nu s-a așteptat a fost explicată de reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice. Jurnaliștii de la Adevărul au scos la suprafață creșterile ciudate. Aceștia au constatat faptul că unele pensii au crescut simțitor și neexplicabil. Mai exact, aici este vorba de pensiile speciale sau pensiile de serciviu. Casa Națională a răspuns celor de la Adevărul în cadrul anchetei de presă în contextul pensiilor crescute.
„Majorarea valorii punctului de pensie a influenţat, în sensul majorării, componenta contributivă calculată pe baza punctajului mediu anual. Astfel, în luna septembrie 2020 cota care se suportă din BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat – n. red.) este majorată faţă de cea aferentă lunii august. Prin urmare, această majorare a valorii punctului de pensie a determinat o creştere a cotei suportate din BASS şi o diminuare a cotei suportate din BS, în condiţiile în care cuantumul brut al pensiei de serviciu nu a avut nicio modificare”
Reprezentanții CNPP (Sursa: adevărul.ro)
Angajații din cadrul CNPP au dezvăluit că o anumită categorie de pensionari au beneficiat de noua sumă lunară, anume de cei veniți din magistratură. Conform acestora, doar cei din categoria menționată beneficiază de actualizări lunare ale pensiilor de serviciu.
“Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, ca procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată”, arată sursa citată.