Pensii 2019. Se schimbă vârsta de pensionare. La cât ies la pensie cei care au lucrat în condiții speciale de muncă

Pensii 2019. Se schimbă vârsta de pensionare. La cât ies la pensie cei care au lucrat în condiții speciale de muncă

Românii primesc o nouă veste bună, după ce marți a fost adoptat un proiect legislativ care îi vizează pe cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Vârsta de pensionare pentru această categorie a fost schimbată, iar proiectul de lege a primit un vot decisiv din partea deputaților.

Pensii 2019. Se schimbă vârsta de pensionare

Persoanele care au lucrat în condiții speciale vor putea să iasă mai repede la pensie. Noile măsuri ce vor intra în vigoare îi vizează pe cei care se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Hotărârea a fost aprobată pe 15 octombrie 2019 și pentru a putea fi pusă în aplicare, trebuie să primească și semnătura președintelui Klaus Iohannis, dar și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Pensii 2019. Se schimbă vârsta de pensionare. La cât ies la pensie cei care au lucrat în condiții speciale de muncă
Cei care au lucrat în condiții grele se pot pensiona mai repede

Inițiativa legislativă prevede că o parte dintre angajații din România ar putea să iasă mult mai devreme la pensie. Concret, este vorba despre cei care au lucrat în condiții grele. În propunerea de lege mai este menționat și că persoanele care se încadrează în această categorie vor primi cu o lună în plus la vechimea în muncă, pentru fiecare an pe care l-au lucrat în condițiile deosebite.

Astfel că, persoanele care au lucrat în condițiile deosebite ar putea beneficia, odată cu aplicarea măsurilor, de o vechime de muncă suplimentară de patru luni, pentru fiecare an de lucru. Față de trei luni, cât primesc în prezent aceste persoane pentru un an lucrat, potrivit avocatnet.ro.

Vârstă la care ies la pensie cei care au lucrat în condiții gele

În aceeași inițiativă de lege mai este prevăzută și schimbarea modului în care este calculată reducerea vârstei standard de pensionare. În prezent, reducerea vârstei standard de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, de peste șase ani. În viitor, reducerea vârstei de pensionare s-ar putea face încă din primul an de cotizare, dacă este vorba de cei care au munci grele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI