25 nov. 2023 | 22:01

Pensia pe care un profesor o ia în Spania. Primeşte aceşti bani după aproape 40 de ani de muncă în învăţământ 

Educație
Pensia pe care un profesor o ia în Spania. Primeşte aceşti bani după aproape 40 de ani de muncă în învăţământ 
Suma e mare pentru România

Profesorii care au ocupat posturi prin concurs după anul 2011 beneficiază de regimul de pensie, iar banii pe care îi obțin depind de numărul de ani de cotizare și baza de reglementare. Valoarea pensiei va fi, desigur, influențată de durata contribuției, regimul de asigurări sociale la care s-au contribuit, și alți factori variabili.

Ce pensie au profesorii din Spania

Toți cei implicați în sistemul de învățământ spaniol, fie ei profesori, cadre didactice sau funcționari publici, angajați după luna ianuarie 2011, sunt beneficiari ai sistemului de pensii de asigurări sociale și sunt supuși revizuirilor și sumelor stabilite de Guvern. 

Cei angajați înainte de 2011 se încadrează în Regimul Claselor Pasive. Vârsta standard de pensionare pentru cadrele didactice în 2023 este de 65 de ani, la fel ca și pentru ceilalți angajați la stat, cu condiția ca aceștia să fi cotizat timp de 37 de ani și 9 luni sau mai mult. 

Te-ar putea interesa și: Cât este pensia de handicap gradul 2. În ce condiții se acordă și care sunt actele necesare

În cazul în care această durată de cotizație nu a fost atinsă, profesorii vor trebui să amâne momentul pensionării până la vârsta de 66 de ani și 4 luni.

Aceste limite vor cunoaște o creștere progresivă, conform prevederilor celei mai recente reforme a pensiilor din Spania, adică până la vârsta de 65 de ani pentru cei care au cotizat cel puțin 38 de ani și 6 luni, începând cu anul 2027.

Valoarea pensiei depinde de baza de reglementare și de procentul general corespunzător anilor de cotizare, împreună cu un procent suplimentar pentru prelungirea duratei de muncă. 

Începând cu anul 2022, această bază se calculează prin împărțirea bazelor de cotizare din ultimele 300 de luni (25 de ani) imediat precedente lunii pensionării la 350 din luna anterioară acesteia.

Prin urmare, pensiile cadrelor didactice vor varia în funcție de durata contribuției și de baza de cotizare. Datele Epdata spune că pensia medie în octombrie 2023 se situa la 1.377,22 euro.

Ce țară are cea mai bună pensie

O nouă analiză, care a evaluat 47 de sisteme de pensii la nivel mondial, a arătat impactul tot mai crescut al inteligenței artificiale asupra acestor sisteme.

Țările de top în clasamentul sistemelor de pensii la nivel mondial, conform raportului global al pensiilor Mercer CFA Institute, sunt Țările de Jos.

Află și: Se recalculează pensiile. Care sunt formulele de calcul care vor fi puse în aplicare din ianuarie

Clasamentul a analizat peste 50 de indicatori și a comparat 47 de sisteme de venituri pentru pensionare, care acoperă 64% din populația lumii, conform Euronews.

Măsurătorile cele mai relevante au fost nivelul beneficiilor pentru pensii din sectorul privat și public, sustenabilitatea sistemului pentru a rezista decadelor în viitor și calitatea guvernării acestuia.

Islanda a ocupat locul doi, fiind surclasată față de prima poziție din anul precedent, iar Danemarca a ocupat locul trei în indexul din 2023.

Majoritatea țărilor europene incluse în raport au primit o notă bună. Potrivit raportului, doar câteva îmbunătățiri sunt necesare în Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania.

Pe de altă parte, Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria și Croația, alături de SUA, prezintă riscuri majore și/sau deficiențe care ar trebui abordate, conform raportului.

Citește despre: Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă

În partea de jos a clasamentului se află India, Filipine și Argentina. Alături de Turcia și Thailanda, aceste țări au obținut cel mai slab clasament, notă D, semnalând că, fără îmbunătățiri, eficacitatea și sustenabilitatea sistemului lor de pensii sunt puse sub semnul întrebării.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Scrisoarea dureroasă a unei foste vecine a lui Georgescu în Austria. „Îl cunosc. Renunț la cetățenie”
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Unica.ro
Crăciun în izolare pentru aceste zodii. Nimic nu le tentează
EVZ.ro
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a recunoscut în direct. Ce religie are și din ce familie provine
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
Planul lui Trump pentru Ucraina. Concesii teritoriale și excluderea aderării la NATO
Mediaflux
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine e bruneta care a detronat manelele din trending. Misha Miller, virală internațional pe TikTok cu piesa „Bam Bam”
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro