29 sept. 2023 | 09:46

Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă

Politică
Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă
”Și pensiile mari, și ele trebuie să aibă o mărire” - Marcel Ciolacu

Promisiunile cu caracter populist au tot existat în politica autohtonă, unele având ulterior și efect, altele rămânând la același stadiu, promisiuni. Dar, premierul Marcel Ciolacu, deși cu un deficit imens bugetar, anunță pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024, precizând și cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă.

Deficitul bugetar a ajuns la 5,80 în septembrie 2023

Actuala criză economică și slaba colectare a sumelor la buget a dus România la un deficit bugetar extrem de mare, conform datelor de la această oră.

Pe de altă parte, deficitul bugetar a apărut și ca urmare a faptului că guvernul a cheltuit mai mulți bani decât a încasat.

Află despre: Cât a ajuns deficitul bugetar în România. Veste proastă după primele 9 luni

În acest context, după preluarea mandatului, Marcel Ciolacu anunța un pachet de măsuri fiscale menite să diminueze raportul dintre cheltuielile guvernului și încasările bugetare, eliminând anumite facilități pentru o parte a angajaților, în speță cei din agricultură, IT și construcții, majorarea unor impozite pe cifrele de afaceri, dar și majorarea cotei de TVA la anumite produse și servicii.

Analiștii economici au tras semnale de alarmă, precizând că aceste măsuri nu vor face altceva decât să ducă economia românească în jos, multe dintre companiile medii și mijlocii intrând în faliment, sau, și mai rău, activând în economia subterană, eludând noile taxe și impozite.

Cu toate astea, chiar și cu aceste probleme, Marcel Ciolacu a venit cu două anunțuri importante.

Primul este referitor la creșterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei brut. Cel de-al doilea anunță pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024.

Marcel Ciolacu anunță pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024

Pe fondul unui dezechilibru bugetar, anunțul referitor la majorarea pensiilor nu este altceva decât o nouă cheltuială de la buget. Dar cu ce bani, se întreabă analiștii, ținând cont de deficitul bugetar care nu va scade în următoarea perioadă.

Află și: Câţi bani în plus vor primi românii după creşterea salariului. Se întâmplă chiar de la 1 octombrie 2023

Dar, și așa, Marcel Ciolacu promite pensionarilor români, pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024?

”Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului.

Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei, în momentul acesta, este pentru pensiile generale, să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii.”, declară premierul.

Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă

”Eu îmi doresc să intre în vigoare de la 1 ianuarie” – Marcel Ciolacu

Premierul precizează cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă

Odată cu acest anunț, Marcel Ciolacu a mai precizat că planul de majorare a fost făcut cu cei de la Banca Mondială, existând cel puțin trei variante, dar, mai spune premierul, a ales să meargă pe varianta convenită cu specialiștii Comisie Europene:

”Există trei variante făcute cu Banca Mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia.”

Citește și: Marcel Ciolacu, anunțul momentului despre pensii și salarii. Ce angajați vor fi concediați

Mergând mai departe cu precizările de rigoare, referitor la anunțul despre pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024, premierul a explicat și care va fi mecanismul, precum și cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă:

”De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot. Așa era sistemul comunist.

Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare.

(…) Și pensiile mari, și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, altele mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar.”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Deși politicianul își dorește ca România să aibă pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024, acesta a mai specificat și la cât se ridică cheltuiala bugetară în acest sens, și anume ”o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%.”

Vezi și: Crește vârsta de pensionare în România. Anunțul oficial care îi afectează pe toți românii

În concluzie, rămâne de văzut dacă aceste majorări se vor putea face și dacă, în cele din urmă, România va putea ajunge la ținta de deficit bugetar impus de CE, și anume de 2,8, pentru a rămâne eligibilă în continuare pentru a primi sumele aferente din PNRR:

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro