Un medic cunoscut din România a comentat anunțul încurajator al companiei Pfizer cu privire la pastila anti-covid. Ea reduce riscul de spitalizare și deces la pacienții care prezintă un risc ridicat. În plus, oficialii Pfizer spun că această pastilă ar trebui să fie eficientă și împotriva noii variante de covid, și anume, Omicron.
Astfel, Dr. Adrian Wiener, medic coordonator al spitalului COVID din Arad, a comentat anunțul încurajator al companiei Pfizer în ce privește pastila anti-Covid. Ea reduce riscul riscul de spitalizare și deces la pacienții cu risc ridicat.
„Este un progres care va salva foarte multe vieţi. Este primul antiviral dezvoltat specific pentru SARS-CoV 2”, a spus medicul.
Anunțul se bazează pe un studiu realizat pe 2250 de persoane nevaccinate și confirmă ceea ce a se anunțase și la începutul lunii noiembrie, după rezultatele preliminare. Pfizer a mai anunțat și că pastila antivirală a sa, ce va fi comercializată sub numele de Paxlovid ar trebui să fie eficientă împotriva Omicron. Momentan, pastila așteaptă avizul pentru comercializare. Dacă asta se va întâmpla, americanii le vor putea achizițona din farmacii.
Antiviralele acționează prin reducerea capacității unui virus de a se replica și astfel încetinesc boala. Însă condiția pe care producătorul o pune este ca tratamentul cu noua pastilă să se administreze adulților în situații de risc ridicat, în decurs de câteva zile de la primele simptome. Într-un astfel de scenariu, riscul de internare sau deces scade cu 89%.
Dr Adrian Wiener a comentat anunțul companiei Pfizer.
„Este un progres care va salva foarte multe vieţi. Înțeleg povara emoțională prin care cu toții am trecut, chiar trauma socială prin care toate societățile au trecut. Este o alternativă la vaccinare dar nu neapărat un substitut. Vaccinarea rămâne instrumentul esențial de prevenire a îmbolnăvirii.
Este primul antiviral dezvoltat specific pentru SARS-CoV 2. Eficiență a fost măsurată prin administrarea în primele zile de la debutul simptomelor. Există posibilitatea să aibă eficienta foarte bună în prevenirea îmbolnăvirii la contacţii direcți, deci mai există o nișă de folosire a acestui tratament. Ceea ce este foarte important este că, scăzând încărcarea virală în primele zile să contribuie şi la diminuarea transmiterii acestui virus de la persoană la persoană.
Parțile negative: În general la toate antiviralele au existat fenomene de adaptare a virului similare rezistentei la antibiotice din ce în ce mai crescută tuturor bacteriilor mai ales prin supra utilizare. Deci ar trebui să existe o utilizare țintită a acestui medicament pentru că deocamdată este singura speranță”, conform antena3.ro.