03 mai 2024 | 19:47

Pască tradițională cu multă brânză și stafide. Ceva mai gustos nu ai mâncat, cum se prepară

Diverse
Pască tradițională cu multă brânză și stafide. Ceva mai gustos nu ai mâncat, cum se prepară
Pască tradițională cu multă brânză și stafide

Un preparat ce, pentru mulți români, este aproape sinonim cu cele mai importante sărbători creștine din an. Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu un deliciu culinar, trebuie să încerci această rețetă de pască tradițională cu multă brânză și stafide.

Desert tradițional de Paște

În multe regiuni ale țării, nu există masă de Paște sau de Crăciun de pe care să lipsească tradiționala pască. Are o textură plăcută și o aromă deosebită, este, fără dar și poate, un răsfăț pentru papilele gustative.

Ai nevoie doar de două ore libere, răbdare și puțină îndemânare pentru a pune pe masă pentru familie și musafiri un adevărat deliciu. Vei fi uimit să vezi cât de simplu se face această pască tradițională cu multă brânză și stafide.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 200 grame de făină tip 000
  • două gălbenușuri
  • 70 mililitri de lapte la temperatura camerei
  • 20 grame de unt 82% grăsime topit și răcit
  • 40 grame de zahăr
  • trei grame de drojdie uscată
  • un praf de sare
  • o jumătate de linguriță de coajă de lămâie

Pentru umplutură

  • 150 grame de brânză de vaci grasă
  • 80 grame de zahăr
  • două ouă
  • 40 grame de stafide
  • o jumătate de esență de rom în care vor fi puse stafidele la hidratat
  • o linguriță de extract de vanilie
  • o linguriță de coajă rasă de la o lămâie
  • un praf de sare

Te-ar putea interesa și: De ce se usucă pasca. Cum trebuie să o mănânci, de fapt: caldă sau rece? Detaliul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum

Mod de preparare

Aluat

Vei începe prin a bate bine gălbenușurile cu zahăr și lapte. În compoziție se adaugă apoi praful de sare și coaja de lămâie.

Separat, într-un vas suficient de mare, se cerne făina, se pune drojdia uscată și se încorporează cu grijă compoziția cu gălbenușuri, zahăr și lapte.

Se frâmântă aluatul și se adaugă, treptat, untul topit (răcit). Se lasă la dospit în jur de jumătate de oră, poate chiar mai mult, până când își dublează volumul.

Se răstoarnă apoi pe blatul de lucru presărat cu făină și se împarte în două părți egale. O jumătate se întinde și se așează în forma rotundă de copt tapetată cu hârtie de copt.

Jumătatea rămasă se împarte în alte două bucăți egale. Una dintre ele, împărțită din nou în două, va deveni „sfoara” ce se așează pe margine. Lasă forma deoparte, acoperită cu un prosop ca să nu se usuce.

Ultima bucată de luat se înjumătățește și se formează din ea forma de cruce.

Te-ar putea interesa și: Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat

Umplutură

„Lăsați stafidele la hidratat în apă caldă în care ați pus ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute.

Amestecați toate ingredientele din listă și omogenizați.

Turnați umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Vezi nota de mai jos!!

Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura.

Cuptorul trebuie să fie preîncins la 180 de grade. Coaceți pasca pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170. Verificați cu o scobitoare să fie aluatul bine copt și umplutura închegată.

Lăsați pasca să se răcească în formă, abia apoi o mutați pe un platou. Feliați pasca numai după ce s-a răcit”, potrivit Bucate Aromate.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Schimbări la plata cu cardul. Măsura intră în vigoare joi, 26 decembrie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro