De pe mesele românilor din toate colțurile țării nu poate lipsi acest desert delicios tradițional, aproape sinonim cu sărbătoarea Paștelui. De această dată, deliciosul preparat a fost analizat de un specialist – un profesor de gastronomie moleculară. Acesta a explicat nu doar de ce se usucă pasca, dar și cum ar fi mai bine să o mâncăm, caldă sau rece.
An de an, din meniul de Paște pregătit de gospodinele din toate colțurile țării nu poate lipsi un preparat tradițional, delicios, ușor de făcut, ușor de consumat. Mulți români preferă pasca imediat după ce este scoasă din cuptor, caldă.
Fiind atât de aromată, ajungem, de multe ori, să mâncăm o cantitate mare, ca apoi să ne dăm seama că ne confruntăm cu disconfort abdominal – senzația de balonare.
Dan C. Vodnar, profesor de gastronomie moleculară în cadrul USAMV, a explicat de ce ar trebui să mâncăm pască rece. Specialistul a explicat că, atunci când este caldă, este mult mai greu digerabilă.
„Pască proaspătă versus pască învechită!
Pasca este, fără doar și poate, o ispită culinară. Mirosul îmbietor și gustul senzațional ne pot face, dacă ne este foame, să consumăm o cantitatea mult mai mare decât am consuma, dacă pasca ar fi rece. În primul rând, observați-vă starea, după ce consumați un astfel de produs. Multa lume se balonează dacă mănâncă pască caldă. Mai mult, pasca caldă este mult mai greu digerabilă, comparativ cu pasca rece. Explicația este următoarea: miezul este mai lipicios și, deci, mai greu de transformat/digerat de către sucurile gastrice”, a explicat specialistul, pe pagina sa de Instangram, „Știință cu sare și piper”.
Te-ar putea interesa și: Cum să faci pască de Paște exact ca la patiserie. Ce să adaugi la final în aluat ca să iasă aurie și gustoasă
Profesorul a explicat și de ce se usucă pasca. „În făină amidonul este prezent sub formă de granule. Când sunt dispersate în apă, aceste granule absorb umezeala (gândiți-vă la amestecarea făinii cu apa). Odată ce ați încălzit aceste granule, acestea vor începe să se umfle și să absoarbă umiditate”.
„Odată ce a avut loc gelatinizarea amidonului aceasta este ireversibilă. Amidonul proaspăt gelatinizat este delicios. Gelul imbunătațește senzația buco-tactilă a produsului și ne transmite plăceri senzoriale clar definite care ne oferă plăcere. Apoi prin răcire amidonul este mai ordonat și ca atare mai cristalin. Acesta este principalul motiv pentru care pasca se usucă și devine învechită.”
Te-ar putea interesa și: Liviu Dragnea a revenit pe YouTube înainte de Paşte. Reţeta de pască şi ingredientul secret „Nu îmi place să fac aluat”