28 nov. 2019 | 06:32

Partidul amendat cu 0,5 milioane de euro pentru ”combinații” în campania electorală

Știri generale
Partidul amendat cu 0,5 milioane de euro pentru ”combinații” în campania electorală

Campania electorală reprezintă un pretext perfect de îmbogățire pentru o mână de oameni din partidele politice. Când foarte multe dintre cheltuieli se pot deduce, nu ar trebui să vină ca o surpriză posibilitatea unei amenzi generoase.

Parchetul din Paris a decis amendarea cu jumătate de milion de euro a celui mai important partid de extremă dreaptă din Franța. Este vorba de Frontul Național, partidul lui Marine Le Pen, iar motivul amenzii ține de dosarul kiturilor de campanie din alegerile legislative din 2012. Respectivele alegeri se pare că au reprezentat contextul perfect pentru mai multe escrocherii din care statul francez a ieșit prejudiciat.

Dincolo de amenda asociată partidului de opoziție, unele persoane au avut mai mult de pierdut în particular. Ministerul public a solicitat pedeapsa cea mai dură pentru Frédéric Chatillon, un consilier apropiat al preşedintei FN, partidul devenit între-timp Adunarea Naţională, Marine Le Pen. Chatilon a primit patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, 200.000 de euro amendă şi interdicţia definitivă de gestionare pentru același patron a companiei de comunicare Riwal, în jurul căreia „se învârte tot sistemul”.

Jean-François Jalkh este un eurodeputat francez, iar el s-a bucurat de doi ani de închisoare cu suspendare. Pe lângă asta însă, a primit cinci ani de interdicție în care nu mai poate fi candidat la alegeri și o amendă de 50.000 de euro. Conform investigației, s-a stabilit că Jalkh a fost responsabil de conceperea sistemului de finanțare ilegală pus în aplicare de Jeanne. Ca referință, sistemul a implicat fondarea unui micro-partid în 2010 format din apropriați ai președintei Marine Le Pen. În respectiva grupare politică, eurodeputatul deținea funcția de secretar general.

În total, lista capetelor de acuzare care au făcut subiectul acestui caz a inclus înscenări, împrumuturi fictive, prețuri excesive, cheltuieli nejustificate și o serie de escrcocherii al cărui unic pierzător a fost statul francez. La fel cum ai auzit în România că au fost rambursate cheltuielile de campanie cu candidaților cu peste 3% la alegerile prezidențiale, kituri din proces au fost „obligatorii”, „identice”, „ne-modulare”, „supra-facturate” și ascundeau manevre frauduloase ale partidului îndatorat. Prin ele, urmăreau să strângă fonduri din rambursările planificate să vină din partea statului, care să acopere cheltuielile candidaţilor care au depăşit 5% din voturi.

Pensionarii vor beneficia de mai multi bani de la 1 ianuarie

Parteneri
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Pleacă de la Cotroceni. Klaus Iohannis a luat decizia
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Ucraina este în doliu. Kievul confirmă tragedia: A murit
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro