Orarul elevilor urmează să se schimbe, în urma votului din Parlament. Senatorii au votat cu privire la introducerea unor noi materii în programă.
Senatul, în calitate de cameră decizională, a votat pentru introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii obligatorii începând cu anul școlar viitor.
Legea urmează să intre în vigoare după ce va fi promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege presupunea, inițial, doar introducerea educației antreprenoriale și financiare. Camera Deputaților l-a adoptat în luna septembrie 2021 în această formă, iar comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat a introdus un amendament cu privire la educația juridică.
Senatorii au adoptat pe 18 octombrie 2021 legea care prevede noi competențe pentru elevul din învățământul primar și gimnazial.
De altfel, asociația VeDem a salutat votat Senatului. Organizația promovează educația juridică în școlile din România și Moldova și subliniază că pănâ acum era o materie opțională.
„Scopul acestei materii este responsabilizarea tinerilor, înțelegerea și apărarea concretă a drepturilor, diminuarea delincvenței juvenile, scăderea numărului de victime minori, creșterea gradului de înțelegere și acceptare a actelor normative, respectarea autorității statului, apropierea justiției de cetățean.
Asociația propune Ministerului Educației să accepte oferta de parteneriat pentru alcătuirea programei de educație juridică în vederea implementării sale în toată țara, începând cu următorul an școlar și pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice mai multe resurse ce pot fi utlizate cu succes la ore:
ghidul Elevul și Legea, inclusiv în limba semnelor române, care este tradus în mai multe limbi străine și este acceptat ca resursă internațională de către UNODC, aplicația pentru mobil Lege-n-Dar, secțiunea tur virtual în tribunal, procese simulate cu actori minori”, se arată în comunicatul asociației.