Ministrul Educației a vorbit în cursul serii de duminică despre nevoia introducerii unor materii noi în grila școlară, astfel încât, elevii să poată învăța și alte lucruri utile, diferit de materiile clasice. Printre acestea se numără educația sexuală, cea rutieră și cea financiară.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, elevii ar trebui înscriși la orele de educație sexuală asemeni orelor de religie, toți odată, iar în cazul în care părinții nu sunt de acord, atunci vor solicita retragerea acestora.
În plus, ministrul a explicat că anumite materii ar trebui predate de specialiști în domeniul respectiv, astfel încât materia să fie predată pe etape, iar elevii să poată asimila constant noi informații
„Va trebui să găsim şi un răspuns integrat în nevoia de simplificare a curricumului. Ar putea fi, de exemplu, un modul de educaţie pentru viaţă, în care să fie incluse etapizat educaţie sexuală, educaţie sanitară, educaţie de prim ajutor, alimentaţie raţională, educaţie juridică, rutieră, financiară.
Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educaţie pentru viaţă să fie predat pe fiecare componentă de către specialişti poate fi o soluţie. Educaţia sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat.
Să fie înscrişi la început, după care să se poată retrage punctual, caz cu caz, dacă părinţii refuză. Acesta ar trebui să fie sistemul şi trebuie să fie corelat cu caracterul respectivei discipline, integrată într-un modul de educaţie pentru viaţă”, a spus ministrul, potrivit Digi24.
Șeful de la Educație a precizat faptul că părinții pot renunța oricând la această materie, indiferent dacă au un motiv întemeiat sau nu.
Pe de altă parte, întrebat dacă termenul “sexual” ar putea intimida elevii sau părinții, acesta a fost foarte încrezător în lansele de reușită ale acestei denumitri, însă a recunoscut că anumiți părinți ar putea fi influențați de acest cuvânt și de sensul pe care îl poate avea.
“Părinții care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscriși din start la această disciplină.
În momentul de faţă aşa se numeşte, chiar dacă ştiu foarte bine că programa şi de educaţie sanitară cuprinde toate aceste noţiuni. Deja de la clasa a XI-a, lucrurile încep să fie foarte complexe în această programă pe partea de educaţie sexuală. Este vorba, însă, de un număr foarte mic de copii, disciplina fiind una opţională, care urmează această disciplină, educaţia sanitară cu componenta de educaţie sexuală.
Nu am nicio emoţie cu această denumire chiar dacă acest cuvânt, sexual, pentru acei părinţi care sunt mai puţin pregătiţi poate să genereze foarte facil idei preconcepute. Este vorba de educaţie sexuală. Poate ar fi fost mai fericită o denumire mai explicită care să îi ajute şi pe cei care nu intră în profunzimea lucrurilor, ci se uită doar la denumiri.
Zic, poate, dar e foarte în regulă aşa, eu, personal, nu am niciun fel de problemă. Eu cred că bine ar fi să fie înscrişi din start pentru această disciplină, urmând ca în cazul în care părinţii au rezerve să poată formula cereri de retragere de la această disciplină, motivate sau nu, dar punctual”