02 mai 2024 | 15:13

Până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare. Are mare legătură cu Iisus, spun preoţii

Diverse
Până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare. Are mare legătură cu Iisus, spun preoţii
Ce trebuie să știe toți cei care vor să postească

Vinerea Mare este cel mai important moment din Săptămâna Sfântă și ziua în care Iisus a suferit pe Cruce până a murit. I se mai spune și Vinerea Seacă, pentru că mulți credincioși țin post negru din această zi până la momentul Învierii. În această seară are loc denia Prohodului Domnului, iar Epitaful este scos în biserică, așezat pe masa din altar, unde va rămâne până la Înălțare. Mulți credincioși se întreabă până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare, iar preoții au lămurit acest aspect, explicând și semnificația din spatele acestui gest.

Vinerea Mare – semnificație

Această zi de doliu este una dintre cele mai încărcate spiritual din Săptămâna Sfântă și din istoria creștinismului. Mântuitorul a fost răstignit și a murit pe cruce pentru a salva omenirea de păcate.

Răstignirea și moartea lui Iisus pe cruce este sacrificiul suprem pe care Dumnezeu l-a făcut pentru oameni, trimițându-și unicul fiu spre pierire. De aceea, mulți credincioși aleg ca în această zi să țină post, drept sacrificiu pentru suferințele pe care Iisus le-a trăit astăzi.

Citește și: Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer

Postul negru înseamnă să nu mănânci nimic. Ideea din spatele acestui gest este de purificare spirituală, de a sacrificiu și solemnitate pentru o zi atât de neagră. În această zi se bea doar apă și nu se consumă deloc mâncare. Oamenii aduc astfel o jertfă pentru patimile trăite de Hristos.

Printre tradiții și obiceiuri se numără afumarea casei cu tămâie dis-de-dimineața. În această zi nu se spală, nu se coace și nu se mănânce urzici, pentru că Iisus a fost bătut cu ele.

Nici oțetul nu este permis în această zi, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oțet. Sub nicio formă nu se face curățenie, nu se lucrează și nici nu sacrifică animale.

De asemenea, nu trebuie să coși sau să mături, să faci treburi casnice sau să ai gânduri necurate. Este o zi profundă de doliu, în care credincioșii se afundă în rugăciune, se curăță spiritual și fizic prin post și se pregătesc pentru Înviere.

Vezi și: Tradiții, obiceiuri și superstiții în Vinerea Mare. Ce este bine să faci pentru noroc și sănătate

Până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare

Credincioșii care aleg să țină post negru trebuie să știe regulile acestuia. Conform învățăturilor bisericești, postul negru se ține în anumite intervale orare.

Mai exact, postul negru începe la ora 18:00 în ziua de Joi și se ține până la ora 24:00 a doua zi, adică Vinerea Mare.

Există și persoane exceptate de la aceste reguli și pentru care postul se ține în alte intervale. Pentru aceste persoane, postul începe tot cu o zi înainte la ora 18:00, dar el poate fi încheiat la ora 15:00 a doua zi, ora la care Iisus a murit pe Cruce.

Postul poate fi încheiat și la ora 18:00 Vineri, dacă a fost început în Joia sfântă la 18:00. Ora re legătură cu coborârea trupului lui Hristos de pe Cruce.

Alții pot ține post negru până la 21:00, ora la care Iisus s-a așezat pe piatra de mormânt. Aceste reguli și învățături bisericești sunt importante pentru care decid să țină post negru. De la acesta sunt exceptate femeile gravide, copiii, bătrânii sau persoanele cu probleme de sănătate.

Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Povestea de film a doi mari actori români. Și-au unit destinele în urmă cu 41 ani. S-au despărţit și s-au regăsit la 21 de ani de la divorț
Click.ro
Mirabela Dauer și-a îngrijorat fanii! Cum a ajuns să arate artista FOTO
Vocea.biz
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce imagini posta pe rețelele sociale
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o condiție simplă
Capital.ro
Şoselele din România pe care şoferii trebuie să plătească rovinieta şi excepţiile de la lege
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Simona Bucura Oprescu anunță un nou ajutor financiar pentru români. În ce constă sprijinul promis de ministrul Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro