Vinerea Mare 2024 este ultima zi de vineri din Postul Paștelui și este asociată cu pomenirea patimilor suferite de Iisus Hristos. Această zi este cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, fiind marcată de tradiții și obiceiuri specifice și mulți credincioși alegând să țină post negru în această zi.
În Vinerea Mare, credincioșii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. De exemplu, nu e voie astăzi să te atingi de urzici și oțet, în semn de respect pentru suferințele lui Iisus, care a fost lovit cu urzici și i s-a dat oțet pe buze când a cerut apă pe cruce.
Totodată, azi nu ai voie să muncești sau să faci munci agricole cum ar fi mersul la câmp sau semănatul, deoarece se crede că tot ce este semănat în Vinerea Mare nu va rodi. Nu se sacrifică animale, iar orice activitate muncă în această zi este considerată păcat.
În ceea ce privește tradițiile, în Vinerea Mare se interzice spălarea rufelor și coacerea pâinii. Nu e voie nici să coși, să mături sau să faci curățenie. Toate aceste lucruri ar trebui să fie făcute până în miercurea Mare. Joi se vopsesc ouăle, iar Vinerea Sfântă e zi de doliu.
Mulți aleg să țină post negru de astăzi până în noaptea de Înviere, ca jertfă pentru sacrificiul făcut de Iisus pe Cruce pentru omenire.
Vinerea Mare este o zi plină de semnificație pentru credincioși, care amintește de patimile și suferințele lui Iisus Hristos.
Încă de dimineață, casele sunt afumate cu tămâie, iar în unele zone, oamenii înconjoară casa de trei ori. Se spune că acest lucru protejează casa împotriva bolilor și a lucrurilor rele.
Tradiția spune că dacă ploua în Vinerea Mare prevestește un an bun și roditor, dar dacă nu plouă, se nunță un an secetos.
În Moldova, credința populară spune că mersul la frizer în Vinerea Mare îi feresc de boli și afecțiuni.
Un alt obicei adânc înrădăcinat este acela de a afuma pomii cu tămâie, pentru a-i feri de animale sălbatice, boli sau dăunători.
Postul negru este și el respectat cu sfințenie, considerat a vindeca bolile de pe parcursul anului.
În această zi, Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul lui Hristos înmormântat, este scos în mijlocul bisericii, iar credincioșii trec de trei ori pe sub el.
Vinerea Mare este o zi de meditație și participare la slujbele religioase, iar tradițiile și obiceiurile sunt respectate cu sfințenie. În această zi, credincioșii trebuie să se pregătească spiritual și fizic pentru Înviere.