Schimbări majore pentru pensionarii din România. Cei care nu au destui ani de vechime și vor să cumpere trebuie să afle până la ce dată mai pot face asta. Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat și merge acum spre promulgare.
Există multe cazuri în care românii nu au destui ani pentru a se putea pensiona. Astfel, apelează la modalitatea de a cumpăra vechime în muncă, însă aceasta nu va mai fi disponibilă pentru prea mult timp.
În contextul dezbaterilor legate de sistemul de pensii din România, Camera Deputaților a adoptat recent o ordonanță de urgență ce vizează o modificare semnificativă a termenului până la care angajații pot achiziționa vechime în muncă pentru pensie.
Astfel, hotărârea prevede prelungirea până la 31 decembrie a termenului de completare a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. După această dată, românii nu vor mai putea cumpăra ani de vechime de la stat.
Prin această ordonanță, angajații români aveau posibilitatea de a-și extinde vechimea în muncă cu până la 6 ani, prin completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Din 2025, însă, procesul nu va mai fi disponibil.
Este important de menționat că această schimbare legislativă extinde atât termenul pentru achiziționarea vechimii în muncă pentru pensie, dar aduce și clarificări privind procedurile de certificare a documentelor necesare stabilirii sau recalculării drepturilor de pensie.
Astfel, adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive trebuie să fie certificate prin ștampila și semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.
Pe lângă aceste aspecte, ordonanța de urgență mai prevede și prelungirea termenului până la 31 decembrie 2024 pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari de a-și completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială.
Astfel, această măsură reprezintă o oportunitate pentru persoanele care au avut perioade în care nu au fost asigurate să-și completeze stagiul de cotizare. Astfel, la vârsta optimă se vor bucura de o pensie consistentă și vor trăi fără griji.
Cetățenii români din țară și din străinătate care nu sunt pensionari și care nu sunt membri ai unui sistem public de pensii pot cumpăra vechime. Venitul pentru care se plătesc contribuțiile de asigurări sociale nu trebuie să fie mai mic decât salariul minim brut pe economie în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Persoana sau reprezentantul desemnat prin împuternicire specială trebuie să se prezinte la casa de pensii cu originalul sau o copie a cărții de identitate. Până în vara anului trecut, la nivel național, fuseseră încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărare de vechime) și s-au plătit 336.885.881 lei.