Pensionarea este o perioadă la care unii nu vor să ajungă, în timp ce alții numără anii rămași până când vor primi bani de la stat pentru contribuția lor. Nu mulți știu, însă, cu ce pensie se vor alege atunci când se retrag. Câți bani primești pentru 45 de ani munciți, conform recalculării.
Noua recalculare aduce schimbări importante în ceea ce privește pensiile pe care le vor primi românii. Conform formulei actualizate, sumele vor suferi modificări substanțiale, pe care nu toți românii le știu.
În contextul noii reforme a sistemului de pensii din România, se preconizează o altă metodă de calcul a pensiilor, care va influența direct nivelul de trai al pensionarilor. Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi majorate în funcție de perioada de contribuție, indicele de corecție și istoricul de încadrare în grupele de muncă.
Cu toate acestea, ajustările propuse ridică semne de întrebare, mai ales în ceea ce privește impactul asupra celor care au muncit ani în șir pentru a-și asigura un trai decent în perioada pensionării. Așa cum este normal, cei care au muncit mai mult vor avea parte și de beneficii pentru tot efortul depus.
Conform noilor reguli, pensionarii care nu au muncit mai mult de 25 de ani nu vor primi puncte bonus pentru perioada de contribuție suplimentară. Astfel, pensia lor va fi ușor de calculat, însă nu și pentru cei care au stat în piața muncii mai mulți ani.
Spre exemplu, pentru cei care au contribuit la sistemul de pensii timp de 25 de ani, punctele de stabilitate primite vor fi zero, ceea ce se traduce într-un impact direct asupra cuantumului pensiei. Însă, situația devine mai favorabilă pentru cei care au muncit mai mult timp. Astfel, pentru cei care au contribuit timp de 30 de ani, vor fi acordate 2,5 puncte de stabilitate, în timp ce cei cu 35 de ani de contribuție vor primi 6,25 puncte.
Această tendință continuă, astfel că cei care au muncit 40 de ani vor beneficia de 11,25 puncte, iar cei cu 45 de ani de contribuție vor primi 16,25 puncte de stabilitate. Astfel, cu cât ai muncit mai mult, cu atât vei fi mai avantajat când vine vorba să te pensionezi.
Calculul pensiilor va lua în considerare atât punctele de stabilitate, cât și cele de contribuție, iar rezultatul va fi înmulțit cu valoarea unui punct pentru a obține pensia recalculată. Această metodă de calcul, deși poate părea mai echitabilă la prima vedere, ridică totuși anumite dileme.
Simona Bucura-Oprescu a declarat la televizor că, de la 1 septembrie, pensionarii vor trebui să depună documentele în termen de șase luni pentru recalcularea pensiilor, din cauza dificultăților întâmpinate în obținerea adeverințelor necesare. Astfel, cei care nu au dosarul complet, se vor confrunta cu probleme în ceea ce privește veniturile lor.
„Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global, au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate.
Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente.
Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie.
Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a declarat ministrul.