26 ian. 2024 | 23:27

Suma pe care trebuie să o plătești pentru un an de vechime în muncă. Poți cumpăra maxim 6 ani până la finalul lui 2024

Social
Suma pe care trebuie să o plătești pentru un an de vechime în muncă. Poți cumpăra maxim 6 ani până la finalul lui 2024
Cât plătești pentru un an de vechime în muncă, dacă vrei să beneficiezi de pensie de la stat. Ai voie să cumperi maximum 6 ani în 2024.

Românii care nu sunt pensionari pot să încheie contract de asigurare retroactivă la pensie, până la sfârșitul anului 2024, și să cumpere maximum 6 ani de vechime. Suma ce trebuie achitată nu este însă pentru oricine. Cât plătești pentru un an de vechime de muncă, potrivit prevederilor legislative.

Un cetățean român care nu are calitatea de pensionar și nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale poate încheia contract de asigurare retroactivă la pensie și să își cumpere vechime în muncă.

Ce trebuie să faci pentru a cumpăra un an de vechime în muncă, astfel încât să te bucuri de pensie

Contractele de asigurare retroactivă la pensie se încheie de către cetățenii români care nu au plătit cotizație la statul român cu Casele Teritoriale de Pensii din unitatea administrativ-teritorială de care aparțin, până la finalul anului 2024, potrivit informațiilor comunicate prin lege.

Cetățenii care vor să cumpere ani de vechime în muncă, pentru a beneficia apoi de pensie din partea statului român, pot să își aleagă venitul asigurat. Acest trebuie să fie însă, cel puțin egal cu valoarea salariului minim brut pe economie, care se află în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Citește și: Cine sunt românii care ar putea primi vechime în muncă pentru aceste perioade. Anunţ important pentru cei care vor să iasă la pensie

Cât plătești pentru un an de vechime în muncă

În prezent, salariul minim brut pe economie în România este în valoare de 3.300 lei. Pentru fiecare lună asigurată la stat, persoanele care vor să își cumpere vechime în muncă trebuie să plătească contribuţia de asigurări sociale aferentă asigurării retroactive la nivelul salariului minim pe economie.

Cu alte cuvinte, persoanele care vor să își cumpere vechime în muncă trebuie să plătească, pentru o lună asigurată la stat, suma de 825 de lei. Un an de vechime costă, așadar, 9.900 lei. Aceasta este suma totală pe care un cetățean care nu are calitatea de pensionar trebuie să plătească pentru un an de vechime.

Citește și: Câtă vechime trebuie să ai pentru o pensie de 6.000 de lei. Anii pe care trebuie să îi munceşti pentru un venit decent la bătrâneţe

Ce sumă trebuie să scoți din buzunar pentru a cumpăra maximul de 6 ani în 2024

Așa cum am menționat și în prima parte a acestui material, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot să cumpere vechime în anul 2024 maximum 6 ani de zile, după cum prevede legea în vigoare. Termenul de 6 ani trebuie prevăzut în contractul încheiat cu Casa Teritorială de Pensii.

Pentru un contract de cumpărare a 6 ani de muncă vechime, încheiat cu Casa Teritorială de Pensii în perioada ianuarie – iunie 2024, cetățenii români vor trebui să achite, în total, cuantumul de 59.400 lei pentru asigurarea retroactivă, după cum notează Economica.net.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Copacul care vă schimbă viața. Aduce sănătate și prosperitate
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SCENA ARTISTICĂ este în doliu. A încetat din viață un nume cu adevărat de legendă
Capital.ro
Horoscop 13 mai 2024. Berbecii vor fi plini de energie și determinare, Racii iau decizii înțelepte
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro