24 apr. 2024 | 17:44

Ouăle se pun la fiert în apă rece sau caldă? Marea greșeală pe care o fac gospodinele 

Diverse
Ouăle se pun la fiert în apă rece sau caldă? Marea greșeală pe care o fac gospodinele 
Ce trebuie să știi despre fierberea ouălor

Când vine vorba despre ouă, lucrurile par destul de simple, însă adesea devin destul de complicate. Există o serie de reguli pe care trebuie să le urmezi pentru a te asigura că ouăle îți ies perfecte. Mulți se întreabă dacă ouăle se pun la fiert în apă rece sau caldă? Și mulți greșesc încă dinainte de a începe să gătească propriu-zis oul.

Cum să faci ouă perfecte

Când fierbi un ou poți să ai o mulțime de rezultate dezastruoase. Gălbenușuri verzui, dificultatea de a curăța oul pentru că coaja este lipită de albuș, sau faptul că ouăle se crapă în timpul fierberii. 

Pentru a obține oul tare perfect, coaja nu trebuie să fie crăpată sau lipită de albuș, trebuie să poată fi curățată ușor, albușul trebuie să fie alb și compact, iar gălbenușul gătit dar nu prea mult, fără acea nuanță verde care indică faptul că l-ai gătit prea mult. 

Vezi și: De ce să pui o felie de lămâie în apa în care fierbi ouăle. Trucul secret pe care îl știu gospodinele experimentate

Principalul lucru pe care trebuie să faci este să folosești ouă proaspete. Atunci când ouăle stau de ceva timp, acestea se deshidratează și camera de aer pe care o conțin în interior crește în dimensiune. 

De aceea, când un ou nu este proaspăt, de obicei plutește când este introdus în oală. Acest lucru face ca oul să se miște în apă fierbinte și să se spargă. Este recomandabil să scoatem ouăle din frigider cu ceva timp înainte de a le fierbe, să fie la temperatura camerei. O oră înainte este suficient.

Oala în care vom fierbe ouăle trebuie să fie plină de apă, suficientă pentru a le acoperi complet.

Când ouăle nu sunt proaspete, gălbenușul se distribuie în mod inegal în interiorul oului, rămânând descentrat. Nu este o problemă, deoarece gălbenușul va fi perfect pentru consum, dar nu va fi cea mai bună opțiune pentru ca gălbenușul să se desprindă de albuș când îl tăiem.

Trucul cu un praf de sare și un strop de oțet funcționează. Astfel, oțetul adăugat în apă facilitează coagularea proteinelor din ou. 

Acest lucru va sigila rapid crăpătura formată în coajă și va împiedica ieșirea oului în apă.

Ouăle se pun la fiert în apă rece sau caldă?

Există două posibilități, fie introduci oul când apa este rece, fie o faci când fierbe. În acest din urmă caz, trebuie să îl lași cu 2 minute mai mult decât atunci când le introduci în apă rece.

Vezi și: Secretul celor mai gustoase ouă ochiuri. Rețeta banală care îți va ieși perfect de fiecare dată

Odată ce apa clocotește, trebuie să îl lași între 11-12 minute, în funcție de dimensiunea oului sau numărul lor.

Dacă îl lași mai mult timp decât ar trebui, vei obține un ou puțin gumos, cu un albuș cu miros neplăcut și un gălbenuș cu nuanțe de gri sau verde. 

Acest lucru se datorează faptului că proteinele din albuș conțin atomi de sulf. Dacă gătitul este excesiv, se eliberează sulfura de hidrogen, un gaz care conferă un miros neplăcut oului (ca de stricat) și o nuanță verde a gălbenușului. Se poate consuma, dar aspectul său nu va fi cel mai bun.

Oul ar trebui să fie fiert puțin peste 10 minute la 69 °C, în funcție de dimensiunea oului și de temperatura inițială a acestuia.

Cum acasă este dificil să fim atât de exacti, apa ar trebui să fie în jur de 100 °C, adică atunci când începe să facă bule, aștepți 11 minute. 

Ou moale: Îl fierbi 3 minute în apă clocotită, apoi îl scoți și îl treci prin apă rece, pentru a opri fierberea. Albușul va avea o textură gelatinoasă, iar gălbenușul va fi lichid.

Vezi și: Cum se curăţă cel mai rapid ouăle fierte. Trucul folosit în marile restaurante

Ou fiert tare: De îndată ce apa dă în clocot, introdu oul cu grijă să nu se spargă. Îl fierbi 10/11 minute și îl scoți. Poți de asemenea să îi treci prin apă rece, astfel încât să fie mai ușor să îi cureți coaja. Albușul și gălbenușul vor fi solide, dar moi.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro