Ouăle fierte sunt delicioase, potrivite pentru orice ocazie. Neplăcut este, însă, să le fierbi așa cum trebuie, astfel încât să se curețe rapid și frumos. Mulți se plâng că nu știu cât timp să fiarbă ouăle și, în consecință, acestea se sfărâmă și decojesc urât. Iată cel mai util truc de decojire, pe care îl folosesc cele mai mari restaurante.
Scoate ouăle din frigider cu aproximativ 15-30 de minute înainte de gătit. Ouăle la temperatura camerei se vor găti mai bine și nici nu se vor sparge, spre deosebire de cele pe care le pui în apa fiartă direct din frigider.
Alege o oală cu apă suficient de plină pentru a acoperi ouăle cu aproximativ 2-3 cm de apă. Adăugarea unei lingurițe de sare în apa de fierbere poate ajuta la întărirea albușului dacă un ou se sparge în timpul fierberii. De asemenea, sarea poate da ouălor un gust mai bun.
Oțet pentru curățare ușoară: Dacă vrei să cureți ouăle mai ușor, adaugă o linguriță de oțet în apa de fierbere. Acest lucru ajută la desprinderea cojii de ou după fierbere.
Ca să nu ai niște ouă foarte tari este esențial să folosești un cronometru. Ouăle de țară se fierb mai greu, la fel și cele mai mari, iar cele de la magazin se gătesc mult mai repede.
Calitatea ouălor este esențială pentru a obține ouă fierte perfecte. Ouăle proaspete au coji mai puțin poroase, ceea ce face mai ușor curățarea și previne spargerea în timpul fierberii.
Fierberea ouălor poate părea o sarcină simplă, la fel ca decojirea acestora. Curățatul cojii pare să dureze mai mult decât fiertul și este foarte frustrant, mai ales atunci când te grăbești sau ești înfometat.
După ce ai fiert ouăle, pune-le într-un bol cu gheață dacă vrei să le răcești și să le cureți mai repede. Lasă-le să stea acolo în jur de 2-3 minute, până se răcesc complet, și apucă-te de treabă.
Vezi și: Cât rezistă ouăle fierte în frigider, de fapt. După cât timp trebuie să le arunci
Curățarea cojii ouălor sub jet de apă facilitează desprinderea acesteia. De asemenea, se recomandă să spargi oul în partea bombată, care corespunde golului de aer, și să începi curățarea de acolo.
Adăugarea ouălor în apă fierbinte, în loc de a le fierbe în apă rece, facilitează procesul de curățare a cojii. Astfel, nu trebuie să mia aștepți pentru ca apa să clocotească înainte de a cronometra gătirea ouălor, oferindu-ți mai mult control asupra rezultatului final.
Pentru a adăuga ouăle în oală, folosește cu grijă o lingură și așază-le delicat. Pentru a evita eventualele ciocniri și spargeri, nu depune mai mult de opt ouă mari într-o oală cu o capacitate de 2,5 litri.
Dacă vrei să știi dacă ouăle tale sunt gata, poți opta pentru metoda cronometrului. Multe gospodine o preferă și spun că nu dau niciodată greș cu ea, pentru că este foarte exactă și se adaptează preferințelor fiecăruia.
Te-ar putea interesa și: Trucul secret care te ajută să-ţi dai seama dacă ouăle sunt fierte fără să le desfaci coaja
Testul cu apă rece: După ce ai gătit ouăle pentru timpul dorit, scurge apa fierbinte și răcește-le rapid sub un jet de apă rece sau într-un castron cu apă rece și gheață. Încearcă să rotești ușor un ou pe o suprafață plană.
Dacă se rotește ușor, este probabil un ou fiert tare. Dacă se mișcă puțin sau deloc, este un ou fiert moale. Dacă se mișcă cu ușurință, dar cu o rezistență ușoară, este un ou fiert mediu.
Pune oul fiert pe o suprafață solidă și lovește-l ușor cu partea curbată a unei linguri. Dacă oul sună tare, este gătit tare. Dacă sună înfundat și ceva mai slab, este probabil gătit mediu sau moale.
Este important să știm și dacă ouăle pe care vrem să le mâncăm sunt bune. Umple un bol cu apă și adaugă ouăle. Cele proaspete se vor așeza la fund datorită cojii poroase, în timp ce ouăle mai vechi vor începe să plutească. Dacă un ou plutește orizontal sau la suprafața apei, este probabil vechi.