Cum trebuie să fierbi ouăle astfel încât să le poți curăța ușor fără să rupi și albușul? Unii spun că secretul începe cu modul în care gătești ouăle, fie că adaugi bicarbonat de sodiu, sare sau oțet în apa de fiert, în timp ce alții spun că tehnica de curățare contează cel mai mult. Care e adevărul și cum trebuie procedat, mai ales când ai o cantitate mare de ouă?
Care este cea mai ușoară modalitate de a curăța ouăle fierte tari?
Pentru început, pune ouăle într-o crăticioară și apoi pune apă. Ouăle trebuie puse în apă rece, pentru că altfel șocul termic va face oul să se spargă.
Așadar, pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă. Fierbe ouăle după preferințe: 6 minute pentru ouă mai moi, 8 minute pentru ouă cu gălbenușul moale în centru și tare pe exterior și 10-12 minute pentru ouă tari.
Apoi, transferă-le într-un bol plin cu apă și cuburi de gheață folosind o lingură mare cu spatulă. Lasă-le să stea în apa cu gheață timp de aproximativ patru minute, deși le poți lăsa acolo timp de până la o oră. Poți adăuga și bicarbonat de sodiu în apă.
Adăugarea de bicarbonat de sodiu în apă crește nivelul său de pH, precum și pH-ul albușului de ou. Ouăle proaspete au un nivel de pH la capătul inferior, care crește în câteva zile pe măsură ce ouăle rămân în frigider.
pH-ul mai mare al ouălor mai vechi permite albușului să se desprindă de membrana internă a cochiliei, ceea ce le face mai ușor de curățat. Metoda de fierbere a ouălor cu bicarbonat de sodiu vizează același rezultat.
Vezi și: A pus ouă fierte în apă cu sare și apoi s-a lins pe degete. Ce deliciu a produs o gospodină
După ce au stat în apă, sparge coaja lovind oul cu fundul de o suprafață tare. Motivul este că în acea parte există un spațiu gol și vei putea curăța mai ușor coaja, dar și membrana aceea albicioasă care adesea se prinde de albuș și face curățarea oului mai dificilă.
Mulți oameni adaugă sare într-o oală de apă înainte de a fierbe ouăle din mai multe motive. În primul rând, sarea ajută apa să atingă punctul său de fierbere mai repede, ceea ce înseamnă că ouăle fierb la o temperatură mai mare.
Vezi și: Secretul celor mai gustoase ouă ochiuri. Rețeta banală care îți va ieși perfect de fiecare dată
În al doilea rând, sarea ajută la sigilarea crăpăturilor care ar putea apărea pe măsură ce ouăle se agită în apa clocotită.
În al treilea rând, atunci când este dizolvată în apă, moleculele de sare devin suficient de mici pentru a penetra cochiliile ouălor, iar unii spun că acest lucru ajută la curățarea lor.
Căldura determină proteinele care fac ca albușul și gălbenușul să se întărească. Sarea poate avea același efect precum căldura asupra proteinelor.
Practic, sarea ajută oul să se întărească. Totuși, fierberea ouălor cu sare nu ajută neapărat la curățarea lor.
La fel ca și o linguriță de bicarbonat de sodiu, o linguriță de sare face vreo diferență în curățarea ouălor.
Cea mai sigură metodă pentru curățarea ouălor fiert este sub un jet de apă. Dacă faci acest lucru, e mai puțin probabil să cureți oul cu tot cu albușul tare.
Vezi și: Cum se curăţă cel mai rapid ouăle fierte. Trucul folosit în marile restaurante
Totuși, cea mai bună metodă este să lași ouăle fierte să stea în apă rece puțin timp înainte de a le curăța.
Dacă nu ai timp, metoda cu jet de apă este la fel de bună.