Orezul este unul dintre alimentele cele mai des folosite în bucătărie, deoarece poate fi combinat cu tot felul de ingrediente și se poate bucura de tot felul de arome, de la dulce la sărat, de la bucătăria italiană la cea indiană. Însă, dacă vrem cu adevărat să ne bucurăm de un preparat bun din orez este important să avem grijă cum îl gătim și ce ingrediente folosim. Iată o rețetă de orez cu gust deosebit.
Deși am spune că orezul se prepară foarte ușor, trebuie, însă, respectate câteva reguli-cheie. Încă de la început, este nevoie să ştii ce fel de orez să alegi, în funcţie de ceea ce dorești să gătești. Există o mulțime de varietăţi de orez și fiecare necesită un tratament și un tip de preparare diferit.
Așadar, orezul trebuie ales în funcţie de forma lui, cu bob lung sau rotund, şi de capacitatea de a absorbi lichide, dar şi în funcţie de textură, care poate fi mai mult sau mai puţin lipicioasă după fierbere. Totodată, forma bobului şi cât este de lipicios determină modul şi tehnica de preparare. În rândurile de mai jos, îți vom dezvălui trucul pentru o rețetă de orez absolut delicioasă.
Pasul 1. Pregătirea ingredientelor
Este important să ai totul pregătit de dinainte de a începe să gătești, pentru că, imediat ce ai început prepararea, nu o mai poţi opri. Orezul absoarbe lichidul chiar dacă este luat de pe foc şi poate forma o pastă cu gust neplăcut.
Așadar, pune la fiert lichidul de înmuiere (dublu faţă de volumul orezului), taie ceapa în cubulețe și călește-o pentru a fi moale la sfârșitul preparării, dar, atenție, nu o rumeni!
Pasul 2: Sidefează şi adaugă lichid
Sidefează orezul la foc mic (adică acesta trebuie „îmbrăcat” pe foc în materie grasă, adesea unt) fără a fi lăsat să se lipească. Volumul lichidului clocotit, care se adaugă ulterior, trebuie să fie de două ori volumul orezului.
Se adaugă apoi bouquet garni (buchet cu cimbru, dafin şi pătrunjel, legate cu aţă şi coborâte împreună în oala care fierbe), pentru a da savoare lichidului de fierbere.
Citește și: Cum salvezi orezul ars. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl ştie
Pasul 3: Lasă orezul să fiarbă
Acesta se pune la fiert la 180 de grade, timp de 16-20 de minute, în cuptor, cu capac. Important este să nu amesteci în el, fiindcă amidonul se va dizolva în apa care rămâne şi va forma un fel de lipici care va face orezul păstos.
Ulterior, se lasă la „odihnit”, pentru ca orezul să absoarbă complet lichidul, fără să se desfacă.
Pasul 4: Pune unt şi separă orezul
Ingredientul secret care se adaugă este untul, care ajută la separarea boabelor lipite şi dă puţină onctuozitate orezului. Așadat, pune feliuţe subţiri de unt peste orez şi amestecă bine cu furculiţa specială pentru friptură.
Maeștrii bucătari recomandă ca, pentru un pilaf bun, să se folosească un lichid aromatic potrivit cu reţeta aleasă: un fond alb de pasăre pentru a însoţi carnea de pasăre sau un fond de peşte pentru fileurile de peşte.
Citește și: De ce trebuie spălat orezul înainte de a fi gătit. Multe gospodine omit acest pas important