Cum vrea Ministrul Justiției să modifice ordonanța care a înghețat justiția

Cum vrea Ministrul Justiției să modifice ordonanța care a înghețat justiția

Tudorel Toader, Ministrul Justiției, vrea să facă mici modificări la câteva prevederi din OUG 7, care au scos în stradă sute de magistrați. În acest sens, a trimis un proiect de ordonanţă către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Însă, cea mai controversată prevedere, care se referă la autonomia sporită a Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor faţă de Parchetul General, va rămâne în vigoare. Mai exact, Toader vrea să revină asupra prevederii care se referă la interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere din parchete, pentru că acesta ar putea produce blocaje majore în sistemul judiciar.

De asemenea, Toader vrea să elimine și prevederea care le-ar fi permis judecătorilor să candideze la funcţiile de conducere în parchete şi posibilitatea excluderii din magistratură sub condiţia neîndeplinirii bunei reputaţii.

„Acest proiect de ordonanţă aduce clarificări substanţiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare şi conflict. În plus, CSM a cerut modificarea legilor justiţiei în ce priveşte admiterea în magistratură şi promovarea la Curte Supremă, dar că ordonanţa promovată de Tudorel Toader a cuprins şi alte solicitări decât cele solicitate, modificări ce au generat o serie de îngrijorări”, a declarat Lia Savonea, preşedintele CSM.

Toader a declarat că motivul pentru care vrea să abroge anumite prevederi se datorează protestele masive ale magistraților. „Aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe langă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii, în contextul general de neîncredere”, se arată în motivarea proiectului de ordonanţă.

Proiectul de ordonanţă al ministrului Justiţiei nu vizează însă şi abrogarea articolului prin care Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este practic decupată de sub controlul ierarhic al procurorului general, astfel rămâne în vigoare şi posibilitatea ca procurorii de la această secţie să retragă apelurile în dosarele preluate de la celelalte parchete.

„Aceasta are ca efect excluderea absolută a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la exercitarea controlului ierarhic, control care se impune a fi exercitat atunci când este vorba de actele procurorului şef al SIIJ; actele procurorului şef al SIIJ rămân în afara controlului ierarhic, ceea ce afectează principiile legalităţii şi imparţialităţii care guverneaza activitatea procurorilor şi al căror corolar îl reprezintă principiul controlului ierarhic”, explica Augustin Lazăr.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI