Uber şi Taxify – cele două platforme de car-sharing – sunt direct afectate de ordonanța pregătită de Ministerull Dezvoltării.
Proiectul, publicat vineri, prevede ca toate persoanele care transportă clienți în regim de taxi dar nu au o autorizație pentru profesia de taximetrist să fie amendate de fiecare dată când sunt prinse în trafic.
Amenda va fi cuprinsă între 1000 și 5000 de lei, dacă proiectul e adoptat de Cabinetul Dăncilă.
În prezent, politiștii pot da astfel de amenzi dacă transportul de persoane „fără autorizație” se face „în mod repetat”. Și aici apare problema, pentru că polițiștii nu știu cum ar putea stabili dacă într-adevăr un șofer a transportat clienți de mai multe ori sau numai o singură dată.
„Este dificil ca organele de control să probeze caracterul repetitiv al faptei, astfel încât să poată aplica sancţiunea” – se arată în motivarea proiectului de ordonanță redactat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
„Activitatea de transport de persoane în regim de taximetrie cu încălcarea prevederilor legale determină consecinţe negative asupra strategiilor autorităţilor administraţiei publice locale în privinţa transportului public local, cu impact negativ asupra mediului înconjurător din cauza creşterii poluării.” Ministerul Dezvoltării, motivarea ordonanței ce vizează Uber și Taxify
De asemenea, reprezentanții Ministerului Dezvoltării motivează necesitatea acestei ordonanțe care vizează Uber și Taxify prin „impactul negativ asupra mediului concurenţial normal al activităţii operatorilor care sunt autorizaţi să presteze serviciul de taximetrie, având în vedere numărul limitat al autorizaţiilor care se eliberează la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”.
Această ordonanță care introduce amenzile pe bandă rulantă pentru serviciile Uber și Taxify vine la doar două săptămâni după ce sute de taximetrişti au protestat în faţa Guvernului, supărați că veniturile lor sunt reduse pentru că tot mai mulți bucureșteni preferă serviciile alternative de transport persoane contra-cost.
Taximetriștii au reclamat la Guvern faptul că aplicaţiile alternative de transport ar fi ilegale şi că șoferii Uber și Taxify nu au nevoie de autorizații, cum se întâmplă în cazul celor dintâi.
În plus, propunerea Ministerului Dezvoltării vine în condițiile în care tot mai mulți români apelează la serviciile de car-sharing.
Un studiu realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că în România ar exista 2,5 milioane de utilizatori ai aplicațiilor pentru transport persoane și că majoritatea vor ca aceste servicii să existe în continuare.