06 ian. 2023 | 08:17

Ordinul neaşteptat dat de Vladimir Putin cu privire la război! Vrea să se întâmple de astăzi, 6 ianuarie

Politică Externă
Ordinul neaşteptat dat de Vladimir Putin cu privire la război! Vrea să se întâmple de astăzi, 6 ianuarie
Ucraina respinge declarația Rusiei de încetare a focului

În aceste zile, pentru creștinii de rit vechi este Crăciunul, urmat de Revelion. Ordinul neaşteptat dat de Vladimir Putin cu privire la război a luat pe toată lumea prin surprindere. Conform anunțului făcut aseară de la Kremlin, soldaților ruși li s-a dat ordin de a nu mai trage asupra ucrainenilor până mâine seară.

Sărbătorile de iarnă pe rit vechi. Ordinul neaşteptat dat de Vladimir Putin!

În cursul serii de 5 ianuarie, Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi. De altfel, este primul armistițiu din războiul de peste 10 luni care a făcut zeci de mii de morți și a devastat zone întinse din Ucraina.

Ordinul neaşteptat dat de Vladimir Putin, a fost de încetare a focului și să înceapă de azi, 6 ianuarie, a precizat Kremlinul. Mulți creștini ortodocși, inclusiv cei care trăiesc în Rusia și Ucraina, sărbătoresc Crăciunul pe 6-7 ianuarie. Patriarhul Kirill al Moscovei a cerut în aceeași zi, ca ambele părți ale războiului din Ucraina să respecte un armistițiu de Crăciun.

„Ținând cont de apelul Sanctității Sale Patriarhul Kirill, îl însărcinez pe ministrul Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact a părților din Ucraina de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie 2023 până la ora 24.00 a zilei de 7 ianuarie 2023.

Plecând de la faptul că un număr mare de cetățeni care profesează ortodoxia trăiesc în zonele de ostilități, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le permită acestora să participe la slujbe în ajunul Crăciunului, precum și în ziua de Crăciun.”, a declarat Putin în ordin.

Ucraina a respins anterior apelul lui Kirill, deși nu a existat o reacție imediată la anunțul de încetare a focului făcut de Putin. Dar, la câteva ore după, au apărut și reacții din partea oficialilor ucraineni, dar și din SUA.

Ucraina respinge declarația Rusiei de încetare a focului

Oficialii americani și ucraineni au respins declarația președintelui Vladimir Putin de încetare unilaterală a focului timp de 36 de ore în timpul Crăciunului ortodox pe rit vechi, exprimându-și scepticismul cu privire la adevăratele intenții ale Kremlinului în ceea ce privește solicitarea unui armistițiu temporar.

„Mi s-a părut interesant. Era pregătit să bombardeze spitale, grădinițe și biserici pe 25 și de Anul Nou.

Adică, cred că încearcă să găsească puțin oxigen”, a declarat președintele Joe Biden reporterilor joi la Casa Albă.

Mișcarea lui Putin vine în contextul în care Rusia a suferit o serie de pierderi usturătoare în estul Ucrainei. În același timp, Casa Albă pregătește un pachet de ajutor care va include pentru prima dată mai multe sisteme de arme noi. Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce se apropie aniversarea de un an de la invazia neprovocată a Rusiei.

Oficialii ucraineni au respins invitația lui Putin de a se alătura armistițiului, considerând-o o manevră de regrupare a forțelor sale și de elaborare a unor strategii pentru o nouă ofensivă. Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a calificat pe Twitter oferta de încetare a focului a lui Putin drept „o capcană cinică și un element de propagandă”.

Pe fondul unor eșecuri neașteptate pentru armata rusă, forțele lui Putin au lovit tot mai mult situri civile cu lovituri aeriene. Spitale, școli și clădiri de apartamente au fost distruse de un bombardament zilnic în întreaga țară.

Vezi și: Răspunsul lui Volodimir Zelenski după apelul lui Vladimir Putin cu privire la încetarea focului în Ucraina pentru 36 de ore. Ce îi transmite liderului de la Kremlin

Ucrainenii au folosit rachetele HIMARS. Americanii trimit noi echipamente

Duminică a avut loc un atac cu rachete asupra cazărmilor militare din orașul Makiyivka, ocupat de Rusia. Atacul a ucis cel puțin 89 de membri ai serviciilor rusești, acesta fiind cel mai mare număr de victime pe care Moscova l-a dezvăluit de la începutul războiului, în februarie anul trecut. Ucrainenii susțin că atacul ar fi putut ucide sute de persoane.

Atacul a fost efectuat prin intermediul rachetelor HIMARS de fabricație americană, pe care SUA le-au furnizat pentru prima dată Kievului în luna iunie. Rachetele ghidate prin satelit oferă o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât cea a artileriei pe care o foloseau anterior forțele ucrainene. Rachetele HIMARS au o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.

Casa Albă a confirmat joi că un nou pachet de ajutor militar este în curs de pregătire pentru Ucraina și va include pentru prima dată vehicule blindate Bradley Fighting Vehicles. Vehiculele uriașe transportă un echipaj de trei persoane și sunt înarmate cu un tun automat, o mitralieră și un sistem de rachete care pot distruge ținte blindate, cum ar fi tancurile, de la o distanță de peste trei kilometri.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro