Ordinul dat de Ministerul Sănătății. În ce farmacii se distribuie pastilele de iod

Ordinul dat de Ministerul Sănătății. În ce farmacii se distribuie pastilele de iod
Incepe distribuirea pastilelor cu iod

Ministerul Sănătăţii a dat ordin de distribuire a pastilelor cu iod populaţiei. Tabletele de iodură de potasiu de 65 mg comprimate, în scop preventiv, vor fi distribuite prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor care distribuie pastilele se publică pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, informează instituţia.

Ministerul Sănătății a dat ordinul de distribuire a pastilelor cu iod. Cum vor ajunge la populație

Potrivit ordinului ministerului Sănătății, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a acestuia, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor preda, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile de pe listă.

Astfel, fiecare farmacie va primi, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, toate informaţiile necesare despre condiţiile de administrare a acestuia, scrie Mediafax.

Direcția de Sănătate Publică stabilește cantitatea pentru fiecare farmacie

Cantităţile distribuite către farmaciile din listă se vor stabili de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu avizul Ministerului Sănătăţii.

„Medicul de familie, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidenţa proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripţia medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripţiei medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din listă”, se arată în ordinul ministerului Sănătății.

Cum vor elibera farmaciile pastilele cu iod

Farmaciile din listă vor elibera medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripţiei medicale emisă de medicul de familie în format original. Odată cu pastilele cu iod, farmaciile trebuie să funizeze pacientului sau a aparţinătorului şi informaţiile privind modul de administrare a acestora, potrivit Fişei informative.

De asemenea, la ridicarea din farmacie, persoanele vor semna Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu. Acordul semnat se va păstra în farmacie împreună cu formularul original al prescripţiei medicale emisă de medicul de familie.

Rețeta se eliberează o singură dată persoanelor eligibile

Medicii de familie vor prescrie doar o singură dată pastilele de iodură de potasiu pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie, folosind formularul de reţetă simplă tip PRF. De asemenea, pentru pacienții minori, medicii de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripţia medicală pe numele pacientului minor.

Cum pot lua pastile cu iod cei care nu au medic de familie

Trebuie precizat că, persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanţii legali ai minorilor care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie unde va completa declaraţia pe propria răspundere în faţa respectivului medic de familie.

Ce se întâmplă în cazul în care se pierde rețeta

În cazurile în care se va pierde prescripţia medicală, medicul de familie eliberează un duplicat, însă la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripţie medicală sau pe numele minorului, după caz, precizându-se distinct pe formular „DUPLICAT”.

Cât timp pot sta pastilele cu iod în farmacii

Farmaciile care primesc pastilele cu iod au o perioada maximă de stocare a medicamentului de 6 luni de la data recepţiei. La finalul perioadei de 6 luni acestea vor trebui să predea cantitățile rămase de medicamente către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza de proces verbal de predare-primire.

Nu în ultimul rând, conform ordinului ministerul Sănătății este interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense şi/sau alte facilităţi legate de distribuirea către populaţie a pastilelor cu iod.